Contradictii pe piata de caramida si BCA

Materiale de constructii

Contradictii pe piata de caramida si BCA

Anul trecut vanzarile de caramida au scazut in medie cu 25%, iar BCA-ul a inregistrat o diminuare de 20%

Jucatorii de profil au estimari care pornesc de la scaderi de 15% si ajung pana la cresteri de aproximativ 5%. Scaderi de piata de 30% si reduceri de preturi de aproximativ 17%. Acesta este bilantul lui 2009 in acest sector. Anul in curs este insa vazut de producatori unul mai bun.

In prezent un metru cub de BCA costa in medie 250 de lei, TVA inclus, in timp ce caramida a scazut pana la o medie de 240 de lei pe metru cub cu TVA inclus.

„Scaderile de pret au inceput din ultimul trimestru al anului 2008, cand caramida a inregistrat diminuari in medie de 25% si BCA-ul cu aproximativ 10%. Tendinta a continuat si in anul 2009 ,cand preturile blocurilor de BCA si ale celor de caramida au mai scazut cu inca 10%", declara Niculae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA si proprietarul companiei Celco.

Referitor la piata acestor produse, dupa scaderile de peste 30%, unii specialisti preconizeaza insa cresteri in acest an. „Pentru anul in curs vad un avans de 5% al acestei piete fata de anul trecut, desi 2010 va fi un an si mai greu", spune Roxana Gheorghe, presedinte al consiliului de administratie Soceram.

Cat priveste preturile, Gheorghe spune ca nu se vor mai consemna scaderi ale acestora. „Singurele reduceri de pret vor fi numai in cazul promotiilor pentru unii clienti, respectiv de maximum 2-3%, insa la preturile de lista nu vor mai fi alte scaderi", sustine Roxana Gheorghe.

In acelasi ton este si vicepresedintele Asociatiei Pro BCA si CEO al grupului Macon-Simcor, Marius Marin. „Din cauza presiunilor exercitate de furnizori pe fondul cresterii pretului la energie si petrol estimam ca pretul pe metru cub se va mentine la nivelul anului 2009, cu posibile mici scaderi", explica acesta.

Piata are nevoie de sprijin

Marii producatori de elemente de zidarie sustin ca anul 2010 va fi poate mai provocator decat 2009, insa sanse de revenire sunt. „Avand in vedere ciclicitatea pietei constructiilor, piata de caramida si BCA va avea un inceput de an 2010 dificil, dar si o oarecare dezghetare va putea fi resimtita chiar din luna aprilie", explica Dusu.

Per total insa, daca piata nu va beneficia de niciun sprijin important, scaderile pietei elementelor de zidarie ar putea depasi in acest an alte 15 procente.

 De aceeasi parere este si Marius Marin. „In acest an cred ca aceasta piata va mai scadea cu inca 10%, insa o posibila deblocare se va putea vedea dupa jumatatea anului", explica el.

Acesta mai sustine ca in acest an nu este important sa vinzi, ci sa incasezi. La inceputul anului 2009, estimarile erau unele cat se poate de optimiste. Spre exemplu, reprezentantii Oresa Ventures Romania preconizau scaderi ale pietei de profil intre zece si 20%, insa diminuarile totale au depasit 30 de procente.

„Aceasta piata va scadea cu 10-20%, in functie de fiecare sector. Piata va fi dificila, insa pe termen lung sunt convins ca investitiile in locuinte, spatii comerciale, industriale vor permite cresteri ale acestui segment", spunea la inceputul anului trecut Cornel Marian, managing director al Oresa.

Cresteri abia la anul

Adevarata revenire a acestei piete este inca indepartata. „O reala crestere a acestui sector se va resimti abia in a doua jumatate a anului 2011", detaliaza Marius Marin. De altfel si alti jucatori prognozeaza o potentiala crestere dupa acest an.

„Inceputul de an gaseste piata constructiilor in plina criza economica, apogeu al crizei pe care il vom resimti pe toata perioada primaverii. Conform estimarilor noastre, apreciem ca abia la sfarsitul anului piata materialelor de zidarie poate intra pe un trend crescator", completeaza Niculae Dusu.