Constructorul mallurilor lui Dascalu: Contractia din imobiliare ne-a impins catre infrastructura

Constructii

14.09.2009 - Ziarul financiar
Constructorul mallurilor lui Dascalu: Contractia din imobiliare ne-a impins catre infrastructura

Build Corp, compania controlata de George Ivanescu, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din Iasi, a urcat anul trecut in top 10 al constructorilor, dupa afaceri de 132 mil. euro, datorita lucrarilor de constructie a centrelor comerciale Iulius Mall, cea mai mare retea de malluri din tara, dezvoltata de Iulian Dascalu.

Build Corp a fost implicata in ultimii ani in constructia celor patru malluri ale Iulius Group din Iasi, Timisoara, Cluj si Suceava si construieste proiectul imobiliar mixt Palas Iasi (birouri, rezidential, comercial), care va atrage investitii totale de 250 mil. euro.

Compania si-a schimbat anul acesta strategia si a investit in majorarea capacitatilor de productie a elementelor prefabricate pentru infrastructura rutiera, in conditiile in care investitiile de pe piata imobiliara s-au redus.

"In conditiile contractiei din domeniul imobiliar, ne-am orientat spre largirea capacitatilor de productie a elementelor de infrastructura rutiera. De exemplu, pentru unele elemente am crescut de trei ori capacitatea de productie pentru a putea raspunde cererii", spune Ivanescu.

Renunta la rau-platnici

In plus, din cauza intarzierii platilor de la clienti, compania a decis sa-si livreze produsele doar catre cei care au o capacitate buna de plata, chiar daca anvergura acestora era mai mica.

"Am reusit astfel sa nu reducem foarte mult cantitatile vandute si sa avem un grad de incasare satisfacator", explica Ivanescu.

Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 132 mil. euro, in crestere cu 81% fata de anul precedent, fiind unul dintre primii 10 constructori din tara. Insa pentru anul acesta Ivanescu estimeaza o scadere a businessului. "Inregistram in mod firesc o usoara diminuare a cifrei de afaceri pe segmentul de constructii, insa avem cresteri pe partea de productie de elemente prefabricate."

O tranzactie in 2006

Build Corp a achizitionat in 2006 producatorul de prefabricate Somaco Iasi si este in prezent unul dintre principalii furnizori din Moldova de elemente folosite pentru constructia de drumuri si poduri (elevatii, aripi, grinzi, cadre armate si precomprimate, grinzi precomprimate).

A renuntat la 120 de angajati

Build Corp a resimtit anul acesta efectele crizei financiare, odata cu scaderea investitiilor imobiliare si a decurs la negocieri mai intense cu furnizorii, pentru obtinerea unor termene de plata mai mari, a rationalizat consumul si a optimizat ocuparea personalului.

"Societatea noastra nu a inchis niciun sector de activitate, ci a incercat in permanenta identificarea de noi clienti", sustine Ivanescu. Compania si-a redus numarul de angajati de la 591 de persoane la inceputul anului, la 475 de salariati in luna august.

"Principalele probleme cu care ne-am confruntat de la inceputul anului 2009 au fost intarzierile mari la incasarea creantelor de la debitorii nostri, inflexibilitatea institutiilor financiare de a reinnoi angajamentele existente si de a facilita accesul la sursele de finantare, restrangerea comenzilor pe piata constructiilor."

Extind mallul din Timisoara

Compania este implicata in prezent in extinderea centrului comercial Iulius Mall Timisoara, dezvoltat de Iulius Group, compania omului de afaceri Iulian Dascalu, cu circa 90.000 de metri patrati construiti, dublandu-i astfel suprafata. "Lucrarile sunt in grafic si vor fi terminate la sfarsitul lunii octombrie 2009, valoarea contractului de antrepriza fiind de circa 60 de milioane de euro", afirma administratorul Build Corp. Compania executa un alt proiect dezvoltat de Iulius Group in parteneriat cu Primaria Iasi, denumit Palas Iasi, care va avea circa 250.000 de metri patrati si cu o valoare contractata de 200 mil. euro.

Build Corp, companie infiintata in 2001, este detinuta de George Ivanescu, 33 de ani, in proportie de 95% si de Stela Fodor, cu o participatie de 5%, directorul executiv al Iulius Group.

Ivanescu enumera problemele din constructii
- Intarzierile mari la incasarea creantelor de la debitori
- Inflexibilitatea institutiilor financiare de a reinnoi angajamentele existente si de a facilita accesul la sursele de finantare
- Restrangerea comenzilor pe piata constructiilor