Constructorii sunt nemultumiti de organizarea licitatiilor

Imobiliare

11.05.2009 - Curierul National
Constructorii sunt nemultumiti de organizarea licitatiilor

Societatile de constructii care participa la licitatii si executa lucrari publice  in Romania sunt nemultumite de modul in care acestea au loc. In aceste conditii Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) vrea ca modificarea Legii achizitiilor publice sa nu mai permita "aranjarea" licitatiilor, sustinand ca in acest scop autoritatile contractante nu trebuie sa aiba o "prea marea independenta sau libertate" la elaborarea caietelor de sarcini. "Solicitam eliminarea «portitelor» ce ofera posibilitatea «aranjarii destinatiei» unor licitatii pentru achizitii publice. Consideram ca prea marea independenta sau libertate a autoritatilor contractante la intocmirea unor caiete de sarcini are ca efect «aranjarea» unor licitatii si poate produce un adevarat haos in ofertarea de lucrari unde s-a ajuns sa se castige cu valori de pana la 40% din valoarea estimata si in perioade de executie imposibile de realizat", a declarat, intr-un comunicat, Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Asociatia patronala a formulat un set de propuneri pe care le-a transmis conducatorilor partidelor din coalitia de guvernare, PSD si PD-L, precum si ministerelor implicate in armonizarea Legii achizitiilor publice cu legislatia europeana, in urma anuntului ca o echipa formata din ministrii celor doua partide politice vor formula, pana la 18 mai, propuneri de modificare a actului nomativ, referitor la contractarea lucrarilor pe fonduri europene.
ARACO solicita reintroducerea pragului minim de subevaluare a ofertelor, avand ca scop cresterea calitatii lucrarilor executate, precum si calcularea corecta si actualizarea valorii estimate a investitiilor, rezultata din studii de fezabilitate si mentionata in anuntul de participare.
Totodata, asociatia propune utilizarea cursului euro-leu anuntat de BNR cu sapte zile inainte de publicarea anuntului, astfel incat valoarea estimata a investitiei sa fie cat mai aproape de realitate. In cazul licitatiilor internationale, asociatia nu doreste ca societatile romanesti participante sa fie discriminate, iar acordarea avansurilor sa se faca in aceleasi conditii, pentru toti ofertantii straini sau romani.