Constructorii au proiecte, nu si muncitori

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

09.01.2008 - Business Standard
Constructorii au proiecte, nu si muncitori

Piata romaneasca a constructiilor a cunoscut una dintre cele mai spectaculoase dezvoltari in primul an dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, inregistrand un avans calculat in euro de 35% fata de 2006, cel mai ridicat nivel de crestere dupa 1989.

In 2007, businessul din constructii a explodat, practic, pe segmentul rezidential, in special, dar si pe segmentele comercial, industrial si al spatiilor de birouri, firmele straine au venit in Romania, iar bancile au inceput sa finanteze tot mai multe proiecte imobiliare. Totusi, desi aceasta piata va continua sa creasca in urmatorii ani, trebuie rezolvate o serie de probleme legate de lipsa personalului calificat, munca la negru, salariile mici sau productivitatea redusa, sustin patronatele din domeniu. In ciuda numeroaselor proiecte lansate, principalul obstacol de care s-au lovit firmele de constructii anul trecut a fost deficitul de angajati calificati, ca urmare a exodului masiv al acestora in tarile din vestul Europei, lipsa personalului urmand sa reprezinte o adevarata problema si in 2008. “Anul 2007 a fost marcat de acutizarea crizei de muncitori din constructii, atat din punct de vedere cantitativ, cat si in privinta calitatii acestora”, afirma Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

“Acum, cand romanii au devenit cetateni europeni, muncitorii au inceput sa plece pentru salarii mai mari, desi fenomenul exista si inainte, insa sectorul constructiilor este cel mai afectat”, sustine Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor de Constructii (PSC).

In prezent, pe piata romaneasca lucreaza 380.000-400.000 de muncitori in constructii, insa deficitul de angajati se ridica la circa 170.000 de persoane.

George Sarcinschi