Constructorii asteapta intoarcerea stranierilor

Constructii

25.04.2008 - Romania Libera
Constructorii asteapta intoarcerea stranierilor

Moralul managerilor din industrie este robust deoarece afacerile cresc, desi lipseste forta de munca. Constructorii spera ca deficitul de muncitori sa fie acoperit de revenirea celor plecati in Spania.

Accelerarea inflatiei, scumpirea carburantilor, reducerea cererii si penuria de forta de munca au coborat moralul managerilor din industrie, arata un sondaj al bancii centrale, care evalueaza climatul de afaceri. Moralul constructorilor este robust datorita faptului ca atat portofoliul comenzilor, cat si volumul lucrarilor isi vor consolida tendinta ascendenta, pe fondul ameliorarii conditiilor climatice, insa lipsa fortei de munca ramane o frana a domeniului.

Potrivit buletinului, realizat lunar de BNR in randul a 420 de companii din Romania, principalii factori de franare a productiei in industrie si constructii sunt cererea insuficienta, invocata de 17% dintre respondenti, precum si blocajul financiar si evolutia cursului de schimb. Pentru sectorul constructiilor, activitate cu un puternic caracter sezonier, majoritatea managerilor se asteapta la o imbunatatire a ratei profitabilitatii, pe fondul imbunatatirii  vremii.  De asemenea,  piata fortei  de munca  se va caracteriza prin reducerea numarului  de angajati din industrie, cu un deficit de  personal  de 19% din necesar. Managerii din constructii estimeaza o crestere a numarului de angajati.
si totusi, in plin avant al constructiilor, managerii din domeniu sunt ingrijorati de lipsa fortei de munca, arata analistii bancii comerciale Bancpost. Pentru constructori, cea mai mare penurie de angajati este in domeniul constructiilor de interes public, unde salariile sunt foarte mici.

Potrivit studiului, deficitul de forta de munca din domeniul constructiilor s-ar putea reduce, in conditiile in care o parte dintre muncitorii romani din strainatate, in special din Spania, ar putea reveni in tara, pe fondul reducerii activitatii de constructii din aceasta tara. Majorarea preturilor materiilor prime, in special pentru bitum si metale, si cresterea costurilor de finantare sunt alte probleme cu care se confrunta constructorii  romani.

In schimb, pe piata constructiilor de interes public (drumuri, autostrazi) analistii Bancpost au observat o reducere a fondurilor alocate de la bugetul de stat. Eventualele rectificari bugetare cu scop electoral si presiunile Comisiei Europene pentru a mentine deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB pot afecta sumele destinate constructiilor de interes public, se mai arata in raport.

Mariana Baciu