Constructorii anunta noi cresteri de preturi

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

19.03.2008 - Adevarul
Constructorii anunta noi cresteri de preturi
Reprezentantii ARACO spun ca metrul patrat construit va ajunge la 800 de euro, in primul trimestru din 2008
Antreprenorii din constructii sustin ca vor scumpi metrul patrat construit, in urmatoarea perioada. Cauza o constituie costurile mai mari de productie a materialelor pentru constructii, determinate de cresterea preturilor la utilitati. De cealalta parte, producatorii de materiale spun ca nu ei sunt vinovati de o eventuala marire a costului de constructie.

Reprezentantii constructorilor estimeaza ca, si in acest an, pretul locuintelor noi va creste. Si asta din cauza deprecierii leului si a majorarii preturilor la petrol si la utilitati. "Acest avans afecteaza mai ales producatorii de ciment si de otel-beton.

Antreprenorii care au semnat contracte cu preturi ferme anul trecut au acum mari probleme. Deja nu mai putem discuta despre preturi ferme din partea antreprenorilor, ci trebuie sa ne axam pe preturi ajustabile. Estimam ca pretul pe metrul patrat construit va creste pana la 750–800 de euro, fata de anul trecut cand varia intre 650–700 de euro", a declarat, intr-o conferinta de presa, Laurentiu Plosceanu, presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Reprezentantii producatorilor de materiale pentru constructii sustin insa ca preturile se vor incadra pe o panta mai lina de crestere decat cea estimata de ARACO . "Ni se pare ca aceasta prognoza ARACO este, la fel ca si in alti ani, prea pesimista. Noi vom incerca sa reducem costurile de productie. Cresteri la preturile materialelor vor fi cu siguranta anul acesta, dar intr-o masura acceptabila", a precizat, pentru "Adevarul", Claudiu Georgescu, presedinte al Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii (APMCR).

Andrei Panait