Constructorii acuza autoritatile locale ca nu au platit facturile, folosind banii in alte scopuri

Constructii

16.04.2009 - The Money Channel
Constructorii acuza autoritatile locale ca nu au platit facturile, folosind banii in alte scopuri

Constructorii acuza autoritatile locale ca in loc sa plateasca facturile, au folosit banii in alte scopuri, iar din acest motiv, multe din firme se afla in pragul falimentului. Presedintele Asociatiei Constructorilor, Laurentiu Plosceanu spune ca, desi guvernul s-a angajat sa plateasca in regim de urgenta toate datoriile, fondurile s-au blocat in administratia locala. Autoritatile resping acuzatiile. Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita spune ca traseul banilor este monitorizat, ceea ce face dificila utilizarea lor in alte scopuri.

"La 15 martie, dupa estimarile noastre, doar 60% din banii Guvernului au ajuns la beneficiari. Am descoperit autoritati, la nivelul primariilor care au primit banii si i-au dat pentru plata salariilor sau pentru alte cheltuieli urgente pentru bugetele lor, dar nu pentru plata creantelor", a declarat la The Money Channel, in emisiunea Business Box, Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO.

Parerile privind legalitatea utilizarii acestor bani in alte sectoare sunt impartite.

"La nivelul localitatilor vorbim de sume de echilibrare acordate localitatilor. Aceste sumke nu au o destinatie speciala care nu au o destinatie speciala", spune Adrian Moraru, directorul Institutului de Politici Publice.

"Banii de la nivelul Guvernului pentru plata constructiilor vin prin Directia de Finante Publice din judet. Prin Trezoreria statului sunt derulati, deci nu au cum sa fie deturnati", a precizat Gheorghe Nechita, primarul Iasiului.

O alta problema o reprezinta proportia mare a lucrarilor executate de constructori dar nefacturate, atrage atentia Oprea.

"Facturile de la 31 decembrie erau in totalitate de circa 56 milioane de lei, iar lucrarile executate nefacturate se cifreaza la circa 50 de miloane de lei.
 
Constructorii, neincasand, le-a fost teama sa mai factureze pentru ca se incarcau cu TVA. TVA-ul devenea scadent din 25 ianuarie daca facturau la data de 31 decembrie", a spus Radu Stefan Oprea, prefect Prahova.

Numarul mare al creantelor catre firmele de constructii este si un rezultat al rectificarii bugetare de la finalul anului trecut, sustine Laurentiu Plosceanu. Restrangerea bugetului ordonatorilor de credite a facut tot mai dificila incasarea banilor de catre companiile de constructii.