Constructiile valoreaza 1,8 mld. euro pe Bursa

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

04.11.2007 - Business Standard

publicat pe 18.09.2007

Valoarea de piata a celor mai importante companii din domeniul constructiilor, listate la Bursa de Valori Bucuresti, ajunge la aproape doua miliarde euro, conform datelor analizate de Business Standard. Cresterea valorii de piata a companiilor din constructii vine pe fondul unei aprecieri puternice a cotatiilor acestora. Cele mai lichide companii din constructii de pe piata Rasdaq valoreaza peste 1,3 miliarde euro, in timp ce valoarea de piata a companiilor Impact si Condmag, listate la BVB, depaseste 417 mil. euro.

La baza analizei au stat 24 dintre cei mai lichizi emitenti din sectorul de constructii si de materiale de constructii cotati la BVB si pe piata Rasdaq. Valoarea de piata a companiilor de pe Rasdaq acopera peste 15% din capitalizarea bursiera a intregii piete.

Brokerii sunt de parere ca avansul luat de companiile din constructii va continua si in perioada urmatoare, pentru ca piata de constructii este in continua dezvoltare. “Este un domeniu de viitor si vom vedea cresteri importante in continuare, numai ca acestea vor veni pe termen mediu si lung. Companiile care vor rezista si care vor da randamente sunt cele tehnologizate, care au facut investitii pentru a face fata concurentei”, a declarat Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker. Cea mai mare capitalizare revine companiei de la BVB, Impact Developer&Contractor, care a ajuns la o valoare de piata de 313,8 milioane de euro, dupa ce compania s-a apreciat in ultimele 12 luni cu peste 120%.

Constructiile, 15% din valoarea Rasdaq

Principalul actionar al companiei este Dan Ioan Popp, care controleaza 30,2% din titluri. Compania rivalizeaza cu constructorul de pe Rasdaq, Comnord Bucuresti. De la inceputul anului, valoarea bursiera a companiei Comnord, controlata de omul de afaceri Sorin Creteanu, a crescut de peste zece ori, ajungand, in prezent, sa valoreze 305 mil. euro, conform cotatiei din 10 septembrie 2007.

Piata Rasdaq a adus in acest an cele mai mari randamente, iar companiile din constructii au fost tintele investitorilor, inregistrand cresteri spectaculoase. Titlurile Prefab Bucuresti au crescut de la inceputul anului cu 241,6%, compania ajungand sa valoreze pe Bursa 160,2 milioane de euro. Aprecierea ritmului de dezvoltare a pietei constructiilor s-a vazut cel mai bine pe Bursa.

Imotrust Arad, companie care a anuntat in prima jumatate a acestui an ca vrea sa construiasca doua parcuri industriale si un ansamblu rezidential in Arad, printr-o investitie de 10,5 milioane de euro, a ajuns sa valoreze pe Bursa 120 milioane de euro, plasandu-se pe locul cinci in topul celor mai mari capitalizari din domeniul constructiilor, dupa ce actiunile constructorului s-au apreciat de zece ori de la inceputul anului.

Patrimoniul companiei cuprinde peste 550.000 mp de teren in intravilan, peste 1.340.000 mp de teren in extravilan, peste 110.000 mp de hale (in diferite stadii de executie) si peste 6.000 mp de birouri si spatii comerciale.

Actiunile companiei Atlas Gip au avut una dintre cele mai mari aprecieri de la inceputul anului, de 10.726% fata de finalul anului trecut, iar capitalizarea bursiera a companiei a ajuns la 21,6 milioane de euro, conform cotatiei din 10 septembrie 2007. Edil Constructii Arad, companie controlata de casa de brokeraj IFB Finwest, a inregistrat in acest an o crestere de 5.185%, capitalizarea bursiera atingand 12,16 milioane de euro.

Titlurile Ceramica Iasi, companie recent preluata de fondul american de investitii Advent International, au crescut de la inceputul acestui an cu 345%, capitalizarea ajungand la aproape 100 milioane de euro. Concefa Sibiu, companie controlata de Cercel Horatiu, a crescut in ultimele 12 luni de aproape 16 ori, valoarea de piata ajungand la 73,2 milioane de euro.

Evolutie
Piata Rasdaq a adus in acest an cele mai mari randamente, iar companiile din constructii au fost tintele investitorilor, inregistrand cresteri spectaculoase.

Ramona Asiminei