Constructiile, o piata de 24 miliarde de euro

Constructii

22.07.2008 - Adevarul
Constructiile, o piata de 24 miliarde de euro
Romania a ramas lider in Uniunea Europeana la capitolul constructii si in luna mai a acestui an. Avansul inregistrat in acest sector, de 31,5%, este urmat la mare distanta de cel al Bulgariei si cel al Poloniei. Valoarea pietei ar putea ajunge astfel, pana la sfarsitul lui 2008, la circa 24 de miliarde de euro.
Romania a inregistrat in luna mai 2008, pentru a treia luna consecutiv, cea mai mare crestere in ritm anual a lucrarilor de constructii. Acest avans anual din luna mai vine dupa o majorare de 31,4% in luna aprilie 2008 si una de 31,6% in luna martie 2008. Asta, in timp ce Bulgaria si Polonia au completat podiumul, cu un spor al activitatii de constructii de circa 16%.
In cele 27 de state din Uniunea Europeana, lucrarile de constructii au inregistrat, in luna mai 2008, o crestere in ritm anual de 0,7 procente. Tarile vestice au fost cele care au temperat valoarea acestui indicator. In zona euro (EA 15) a fost inregistrata chiar o scadere de 1,1%. In ritm anual, cea mai mare diminuare a lucrarilor de constructii a fost consemnata in Spania (de -10,8%).

Lideri, dar departe de potential

Potrivit datelor Eurostat, Spania se confrunta cu o scadere semnificativa a lucrarilor de constructii, tendinta care a inceput din luna decembrie 2007.
Comparativ cu luna precedenta, in mai 2008 lucrarile de constructii au inregistrat un avans de 0,3 procente in UE. Cele mai mari cresteri au fost in Marea Britanie (3,4%), Spania si Romania (ambele cu o crestere de 2,9%).
Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in Portugalia (-9%). In Romania, potrivit Institutului National de Statistica, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 32,9% in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
Anul trecut, valoarea pietei de constructii a fost de circa 11 miliarde de euro, conform unui calcul realizat in functie de investitiile din acest sector. Potrivit lui Laurentiu Plosceanu, presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), valoarea totala a pietei anul trecut a fost de 18,5 miliarde euro, inregistrand o crestere de 34%.
Pentru acest an, ARACO estimeaza un avans de 32%, piata putand atinge o valoare de 24 miliarde euro. „Aceste date nu reprezinta nicio surpriza, ba chiar sunt cresteri sub potential. Limita noastra este forta de munca", precizeaza Plosceanu.

Ovidiu Lefter