Constructiile, o piata de 12 mld. euro in 2008

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

27.11.2007 - Business Standard
Constructiile, o piata de 12 mld. euro in 2008

Piata constructiilor din Romania va depasi nivelul de zece miliarde euro in acest an, urmand ca in 2008 valoarea acesteia sa se majoreze cu cel putin 20%, a estimat Razvan Niculescu-Aron, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). “Dupa estimarile mele, piata va depasi in 2007 nivelul de zece miliarde euro. Anul viitor, daca nu vor aparea surprize, piata va creste cu peste 20%”, a spus Niculescu-Aron, la Romania Construct Forum, eveniment organizat de Mediafax. El a adaugat ca piata va creste pe fondul majorarii volumului de constructii si al proiectelor deja avizate. (o.l.)

Bruno Negoita, manager dufa Deutek si presedinte al Consiliului de administratie Ceramica Iasi, crede ca piata de constructii va avea o crestere similara cu cea din anul precedent, respectiv circa 20%, pana la 8,4 miliarde euro, in ciuda optimismului exprimat de Patronatul Societatilor in Constructii, care prevedeau un avans de peste 30%.

“Toata lumea a crezut ca acesta va fi un an deosebit, dupa rezultatele din prima parte a anului, dar semestrul trei a fost dezamagitor, iar ultima parte a anului se estimeaza a fi similara. Cred ca pot avea cresteri la acest nivel doar o parte dintre companii, care au realizat si investitii mari”, a declarat Negoita pentru Business Standard. Potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), piata constructiilor a atins anul trecut nivelul de sapte miliarde euro. In primele noua luni ale acestui an, valoarea lucrarilor din constructii a crescut cu 37%, Romania fiind lider european pe ritm de crestere in domeniu. Vicepresedintele PSC a precizat ca piata de constructii are potentialul mentinerii unui ritm de crestere ridicat inca 15 ani, aratand ca necesarul de locuinte estimat la nivel de tara este de un milion. Pentru a acoperi acest deficit in viitorul apropiat, ar trebui construite circa 300.000 de case anual. Numarul mediu al constructiilor noi de pe piata este de 100.000 de unitati.

Ovidiu Lefter