Constructiile noi au reprezentat aproximativ 80% din tranzactiile cu locuinte, din Cluj

Imobiliare

05.05.2008 - Bursa
Constructiile noi au reprezentat aproximativ 80% din tranzactiile cu locuinte, din Cluj

Preturile locuintelor noi din Cluj-Napoca au inregistrat o crestere semnificativa inca din luna ianuarie a acestui an, ne-au declarat agentii imobiliari clujeni. Una din cauzele principale ale scumpirii o constituie, in opinia lor, acceptarea creditului ipotecar fara avans, precum si anuntarea unui numar considerabil de proiecte noi comparativ cu anii trecuti. A crescut si cererea de imobile de calitate din partea clientilor.

Cladirile noi cu destinatie rezidentiala au constituit, pentru prima parte a acestui an, aproximativ 80% din totalul imobilelor supuse tranzactionarii. Astfel, investitia in proiecte rezidentiale este considerata cea mai profitabila. Preturile apartamentelor noi din Cluj-Napoca vor continua sa creasca in acest an, estimea¬za oficialii agentiei imobiliare "Eden". Pe de alta parte, preturile noilor locuinte din Cluj nu se vor mai scumpi cu aceeasi rapiditate ca pana acum, este de parere Zsuzsa Dezso, directorul agentiei "Edil". In anul 2007, pretul apartamentelor noi a inregistrat o crestere medie de 10-20% fata de 2006. Scumpirea mai lenta asteptata pentru acest an va fi generata de cresterea costurilor de executie, dar si de numarul mare de cereri, comparativ cu oferta inca insuficienta.

Reprezentantii "Edil" apreciaza ca cererea de apartamente noi din Cluj-Napoca este, in prezent, dubla fata de oferta actuala. De unde si cresterea continua a preturilor de vanzare. Pentru 2008, vor mai fi lansate la vanzare, pe piata clujeana, inca 3.000 de apartamente in ansambluri noi.

Clujenii prefera locuintele semi-finisate

Bianca Pop, director marketing in cadrul agentiei imobiliare "Eden", ne-a declarat ca 75% dintre cumparatori prefera apartamentele semi-finisate, iar 25% dintre acestia doresc locuinte finisate. Finisajele locuintelor de lux sunt superioare, spatiile mai largi, iar compartimentarea este inedi¬ta.

Termenul de executie a fiecarui proiect rezidential depinde de amploarea acestuia. Finalizarea proiectelor cu numar mai mic de apartamente poate ajunge pana la un an, iar a celor cu numar mai mare de unitati locative, pana la trei ani. Un criteriu important de care depinde termenul de predare a unui proiect este gradul de finisare solicitat de cumpa¬ratori.

Buna Ziua, Zorilor si Floresti - zonele cele mai cautate

Conducerea "Edil" ne-a spus ca zonele in care au fost vandute cele mai multe apartamente noi in Cluj-Napoca sunt Buna Ziua, Zorilor, Manastur si Floresti. In cartierul Zorilor, exista proiecte cu un numar total de 180 - 200 apartamente. Cartierul Buna Ziua beneficiaza de proiecte cu un total de 1.800 apartamente.

 In Manastur (zona Negoiu) sunt proiecte cu 250 apartamente, iar in Manastur - Calvaria - 600 apartamente. Si in Gheorgheni (zona Campus Universitar) au fost proiectate ansambluri cu un numar de 600 apartamente noi.

Noi locuinte mai sunt ridicate si in zonele de extindere a orasului, cartierul Buna Ziua, zona Calea Baciului, Ma¬nastur - Negoiu, Manastur - Campului, Gheorgheni - Borhanci, Becas si Europa. Reprezentantii "Edil" considera ca, desi vor fi livrate multe din noile proiecte rezidentiale, va trece mult timp pana cand oferta va ajunge la un nivel apropiat de cel al cererii.

In general, investitorii vor ca plata noilor locuinte sa fie efectuata fie in trei transe (30% - 40% - 30%), fie prin intermediul unui credit cu avans minim de 25-30%.

Majoritatea apartamentelor sunt vandute inainte de finalizare

Sectorul rezidential din Cluj-Napoca este in plina dezvoltare inca din anul 2007, odata cu lansarea unor proiecte ample de locuinte. Ritmul de vanzare a noilor apartamente variaza in functie de locatie, pret, stadiu de finisare si modalitati de plata. In general, apartamentele sunt vandute in proportie de 80% pana la finalizarea proiectului.

Preturile apartamentelor sunt stabilite in functie de nivelul de finisare si zona. Astfel, locuintele costa intre 1.100-1.800 de euro/mp.

Majoritatea cumparatorilor de apartamente noi prefera suprafete intre 40 si 100 mp. Agentii de la "Edil" apreciaza ca, in acest an, cumparatorii se orienteaza catre proiecte care se adreseaza segmentului mediu si de lux. Astfel, anul 2008 a venit in intampinarea nevoilor populatiei cu noi proiecte, care au, in general, apartamente cu una, doua, trei sau patru camere, cu suprafete mari si finisaje moderne.

Bianca Cojocaru