Constructiile cresc mai repede de cinci ori decat economia

ANALIZE / COMENTARII , Materiale de constructii , Constructii

28.10.2007 - Business Standard

publicat pe 3.08.2007

 

Constructiile au crescut in primul semestru al anului cu 31%, depasind de cinci ori ritmul de crestere al economiei in ansamblu. Constructiile noi, reparatiile si lucrarile de intretinere au avut rate egale de crestere, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Cresterea sustinuta pe toate segmentele se explica prin cererea mare de locuinte, spatii de birouri si comerciale si majorarea investitiilor guvernamentale in infrastructura. In 2006, dintre toate elementele care contribuie la formarea PIB, cel mai dinamic sector a fost activitatea de constructii, pentru ca si in prima jumatate a acestui an situatia sa se repete.

In semestrul I din 2007, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, valoarea lucrarilor de constructii a inregistrat, in termeni reali, o crestere cu 31,4%, evidentiata pe toate tipurile de constructii, astfel: cla- diri nerezidentiale (+31,8%), cladiri rezidentiale (+33,4%) si constructii ingineresti (+29,2%). Explozia cererii a luat-o cu mult inaintea ofertei, prima afectata fiind piata muncii. Constructorii au fost printre primii care au plecat sa lucreze in strainatate, iar cel mai mare procentaj l-au constituit cei cu calificare inalta. Astfel, a devenit foarte greu de gasit in tara angajati bine pregatiti si cu experienta, capabili sa-i inlocuiasca pe cei plecati. "Legat de forta de munca, speram ca problema va fi rezolvata in timp.

Dar acum suntem pusi in situatia de a cauta muncitori doar in tari din Asia si in calea acestui demers sunt atat de multe bariere, ca este practic imposibil de realizat. Cu siguranta insa ca antreprenorii straini vor trece de acest pas", declara Adriana Iftime, directorul Patronatului Societatilor in Constructii. O problema o rezolva salariile cu care sunt platiti muncitorii in tara, comparativ cu vestul Europei. Diferenta este de la patru euro pe ora in Germania, la maximum un euro la noi, ceea ce nu este de natura sa atraga multi constructori.

Un alt sector care a beneficiat de boomul din constructii este cel al materialelor de constructii. Pentru gigantul cimentului, Lafarge, Romania a reprezentat cea mai dinamica piata pentru vanzarile din cadrul intregului grup (+83%), fiind urmata la distanta mare de Polonia si Rusia, cu 61,8%, respectiv 63,9%. La majorarea incasarilor pentru ciment, 63,9% a reprezentat productia suplimentara, iar scumpirea cimentului a contribuit in proportie de 19,9%. In raportul Lafarge se mentioneaza ca "Romania si Polonia au avut performante deosebite si datorita variatiei preturilor".

Nu toate elementele au concurat insa pentru majorarea cifrei de afaceri a antreprenorilor si a societatilor de materiale de constructii. "Doar 30% din totalul investitiilor anuntate de autoritatile locale si centrale au primit si finantare. Toata aceasta instabilitate politica a facut ca piata sa fie bulversata. Firmele de constructii se angajeaza in acele proiecte, dar in foarte multe cazuri se trezesc abandonandu-le dupa iuresuri de schimbari ale planurilor", afirma Dan Stoian, director comercial Macon Deva.

Un alt element care afecteaza piata in acest an il constituie aprecierea abrupta a leului, care conduce la posibilitatea de a reduce pretul unui produs cu circa 25%. "Astfel, s-a ajuns, de exemplu, ca un metru cub de caramida din import sa fie mult mai ieftin decat unul de BCA produs local", adauga Dan Stoian.

Cu toate aceste greutati, constructiile se vor mentine cel putin pentru inca un an in rolul de locomotiva a economiei, nivelul investitiilor anuntandu-se in crestere rapida.

 

Ovidiu Lefter, Laurentiu Gheorghe