Constructiile au

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

28.10.2007 - Curierul National

publicat pe 9.08.2007

 

 

Carpatcement Holding a înregistrat în primele ÅŸase luni o cifră de afaceri de 442 milioane lei (132,7 mil. euro), în creÅŸtere cu 50% faţă de acelaÅŸi interval din 2006. "Dacă se menÅ£ine trendul ascendent înregistrat în prima parte a anului, estimăm că în 2007 cifra de afaceri va creÅŸte cu aproximativ 20% faţă de anul trecut", a declarat, ieri, pentru Mediafax, directorul general al companiei, Mihai Rohan.

Grupul a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 980 milioane lei (circa 280 milioane euro), suma incluzând rezultatele obÅ£inute de cele trei divizii ale grupului, respectiv ciment, betoane ÅŸi agregate.

"CreÅŸterea vânzărilor din această perioadă a fost determinată de vremea favorabilă din primul trimestru, în care au fost înregistrate temperaturi cuprinse între 10 ÅŸi 15 grade, de dezvoltarea spectaculoasă a sectorului construcÅ£iilor ÅŸi a proiectelor imobiliare din BucureÅŸti ÅŸi din Å£ară, precum ÅŸi de lucrările de infrastructură rutieră", a spus Mihai Rohan.

 

188,7 milioane de lei, alocate pentru investiţii

ReprezentanÅ£ii Carpatcement estimau, la începutul anului, că piaÅ£a construcÅ£iilor va înregistra o creÅŸtere anuală de circa 12-15% în următorii 5 ani, în special datorită începerii lucrărilor la autostrăzi, lucrările de reabilitare a aeroporturilor ÅŸi cele portuare. O contribuÅ£ie esenÅ£ială ar urma să aibă lucrările de construcÅ£ie de locuinÅ£e, spaÅ£ii de birouri ÅŸi depozite ÅŸi, nu în ultimul rând, proiectele de reabilitare termică a locuinÅ£elor existente, spun reprezentanÅ£ii companiei.

Potrivit reprezentanţilor companiei, pentru acest an bugetul pentru investiţii se ridică la 188,7 milioane de lei, din care peste 50% au fost deja realizate.

Cele mai importante investiÅ£ii au vizat instalarea unor mori de cărbune la fabricile din Deva ÅŸi Bicaz, pentru folosirea cărbunelui drept combustibil primar pentru arderea clincherului. Dar ÅŸi instalarea aparatelor de monitorizare continuă a emisiilor, precum ÅŸi pentru instalaÅ£iile de desprăfuire de la Fieni ÅŸi Deva. Un alt proiect încheiat la unitatea din Fieni reprezintă o staÅ£ie nouă de încărcare a cimentului vrac. Anul trecut, compania a investit în România 270 de milioane de euro.

PiaÅ£a românească a cimentului este controlată de trei dintre cele mai mari companii la nivel internaÅ£ional, respectiv HeidelbergCement, Lafarge - FranÅ£a ÅŸi Holcim - ElveÅ£ia.

 

La nivelul întregului grup, vânzările sunt cu 12,5% mai mari

 

Carpatcement Holding face parte din grupul german HeidelbergCement, unul dintre cei mai importanÅ£i producători de materiale de construcÅ£ii la nivel mondial. Pe piaÅ£a românească este prezent din anul 1998, când a cumpărat pachetul majoritar al societăţii Moldocim Bicaz. În 2000, Heidelberg a devenit acÅ£ionar majoritar al societăţii Casial Deva, iar din 2003 deÅ£ine pachetul majoritar de acÅ£iuni al producătorului de ciment Romcif Fieni. În 2004, unităţile grupului german în România au fost reunite în cadrul companiei Carpatcement Holding SA.

La nivelul întregului grup, vânzările de ciment ÅŸi clincher au avansat cu 12,5%, la 41,1 milioane de tone, iar cifra de afaceri a crescut, de asemenea, cu 12,5%, la 4, 811 miliarde de euro. La nivel central, HeidelbergCement a consemnat în primul semestru creÅŸteri de peste 10% ale vânzărilor de ciment ÅŸi clincher în Europa de Est, cele mai mari avansuri fiind raportate în Polonia, România, statele baltice ÅŸi Bosnia-HerÅ£egovina. Atât volumul vânzărilor, cât ÅŸi cifra de afaceri din ţările est-europene au urcat cu peste 10% în perioada menÅ£ionată, se arată într-un comunicat al companiei.