Constructiile accelereaza si pe canicula

Constructii

09.09.2008 - Adevarul
Constructiile accelereaza si pe canicula
In ciuda unor temperaturi de peste 30 de grade, pe santiere s-a muncit intr-un ritm mai alert

Indicii lucrarilor de constructii au urcat cu 32,3% la sapte luni, fata de perioada similara din 2007. In luna mai, inainte de canicula, aceasta piata  crescuse doar cu 31,4%.

Reprezenantii Patronatului Societatilor din Constructii cred ca acest avans este atipic. "De la inceputul anului estimam un avans de circa 33%, dar avand in vedere scumpirile materialelor de constructii aceasta majorare este mare", a declarat Adriana Iftime, presedintele institutiei.

Indicii lucrarilor de constructii au crescut, in termeni reali, in primele sapte luni cu 32,3%, comparativ cu perioada similara din 2007, avans evidentiat atat de cladirile nerezidentiale, cat si de cele rezidentiale si cele ingineresti, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Pe segmentul cladirilor nerezidentiale a fost inregistrata o crestere de 34,3%, iar cladirile rezidentiale si constructiile ingineresti au consemnat avansuri de 33,3% si, respectiv, 31,2%. Pe elemente de structura, au fost consemnate majorari la toate componentele.

Astfel, pentru lucrarile de intretinere si reparatii curente s-a inregistrat un avans de 32,8%, pentru constructiile noi de 32,6%, iar pentru lucrarile de reparatii capitale de 30,4%. in iulie, comparativ cu luna similara din 2007, indicii lucrarilor de constructii au urcat cu 29,2%, avans sprijinit de toate tipurile de constructii.

Astfel, sectorul cladirilor rezidentiale a avut un avans de 30,4%, constructiile ingineresti de 29%, iar cladirile nerezidentiale de 28,6%. in acelasi timp, pentru lucrarile de intretinere si reparatii curente a fost consemnata o crestere de 31,7%, pentru cele de reparatii capitale de 30,1%, iar pentru constructiile noi de 28%.

Comparativ cu luna iunie a acestui an, indicii lucrarilor de constructii in luna iulie au crescut cu 4,4%. Lucrarile de constructii executate la cladirile rezidentiale au urcat cu 44,4%, in timp ce scaderi s-au inregistrat la segmentele cladiri nerezidentiale si la constructiile ingineresti, cu 4,3% si, respectiv, 0,5%.

Pe elemente de structura, lucrarile de reparatii capitale au avansat cu 20,2%, iar lucrarile de constructii noi cu 8,9%, in timp ce lucrarile de intretinere si reparatii curente au scazut cu 13,9%.

Piata asteapta corectii

Adriana Iftime crede ca acest ritm de crestere se va tempera in viitorul apropiat. "Piata rezidentiala si-a potolit cresterea, iar lucrarile de infrastructura practic nu au demarat.

E atipic sa mai existe cresteri att de mari", crede aceasta. Evolutia greu de estimat este pusa de Iftime pe seama alegerilor din acest an. Ea mizeaza totusi pe o crestere valorica substantiala ca urmare a majorarii preturilor materialelor de constructii.

Astfel, pretul otelului beton a crescut cu 180% de la inceputul anului, in timp ce cimentul e mai scump cu aproape 30%. Aceasta a facut ca o lucrare demarata la inceputul acestui an sa aiba acum o valoare cu o treime mai mare.

Acest element reprezinta un risc in plus pentru constructori. "Contractele sunt renegociate in aceste conditii, firmele de constructii neputand suporta aceste majorari. Multi gasesc intelegere din partea beneficiarilor, dar altii renunta complet la proiecte", a declarat Iftime.