Constructii cu magnet la bani

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

27.11.2007 - Jurnalul National
Constructii cu magnet la bani

Criza de muncitori cu care se confrunta firmele de constructii autohtone risca sa le scoata de pe piata. Locul lor ar putea fi luat de catre companiile straine, atrase de nivelul ridicat al preturilor din Romania.

Constructorii romani se confrunta cu o mare criza de personal care ii pune in imposibilitatea sa angajeze mai multe lucrari si sa se dezvolte in pas cu avalansa de proiecte imobi­liare care apar pe piata. “Cred ca marile companii europene o sa vina, cu muncitori cu tot, sa ia locul constructorilor romani”, a declarat Reuven Haver, country Manager pentru Romania al AFI Europe. El a explicat ca profitul in constructii e bun si ca pretul pe metru patrat este atractiv pentru constructorii din afara tarii. “Aici pretul este intre 700-900 euro/mp, iar la Praga noi am construit cu 600 euro/mp, in conditiile in care salariul muncitorilor acolo este mai mare decat in Romania”, a mai spus Haver.

Deja exista riscul ca o parte din proiectele imobiliare care au fost anuntate in Romania sa nu fie fina­lizate, deoarece firmele de construc­tii nu au suficiente resurse umane si tehnice sa realizeze lucrarile. “Am semnale de firme de constructii care imi spun ca nu pot sa execute toate proiectele, pentru ca nu dispun de forta de munca necesara si de suportul tehnic pentru a putea realiza lucrarile”, a spus presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu. El a precizat ca in aceste conditii firmele isi vor selecta foarte drastic licitatiile la care vor participa.

CRIZA. Necesarul de constructori este estimat la 150.000 de oameni in 2008. Asa ca firmele de constructii autohtone se vad nevoite sa plateasca mai mult muncitorii. Se estimeaza ca salariile vor ajunge in Romania la 600-650 de euro/luna in anul 2009, nivelul din Polonia si Ungaria. Chiar incepand de anul viitor vor exista cresteri importante, avand in vedere ca salariul minim brut in domeniu va creste cu 27% la inceputul anului 2008 cand va ajunge la 570 de lei lunar, iar la finele anului salariul minim brut ar putea ajunge pana la 800 de lei pe luna. “Trebuie sa corelam aceasta crestere de salariu cu productivitatea. Marea majoritate a firmelor au tehnologia adusa, acum problema este ca forta de munca sa fie adaptata cerintelor acesteia”, a mentionat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

Cu toate astea, necesarul de muncitori nu poate fi acoperit decat cu personal din India, China si Pa­kistan. “Deja sunt firme care au apelat la forta de munca din aceste state. Probabil ca in perioada urmatoare vor fi din ce in ce mai multe firme care vor aduce perso­nal din strainatate pentru a acoperi deficitul de pe piata”, a spus Plosceanu.

Daniela Ivan