Constructia unei case

ANALIZE / COMENTARII

05.11.2009 - Business standard
Constructia unei case

Constructorii de case au redus tarifele in acest an cu pana la 50%, pretul solicitat de un constructor pentru o casa “la rosu”, cu o suprafata de 150 de metri, ajungand chiar si la 12.000 de euro in Bucuresti si pana la aproape 5.000 de euro in Iasi.

Cei mai multi constructori se plang de situatia “dezastruoasa” de pe segmentul constructiilor civile. “Lumea nu mai construieste, nu se mai face nimic. Totul este blocat”, a declarat pentru Business Standard Alecsandru Ionut, administratorul firmei Alecsandru Construct din Iasi, care anul trecut construia cu aproximativ 60-70 de euro pe metru patrat, iar acum a scazut pretul la 30-40 euro/mp. In Bucuresti, tarifele sunt mai mari, dar scaderile sunt apropiate ca nivel. "Se construieste din ce in ce mai putin. Am scazut preturile la jumatate”, a declarat si Adrian Vaduva, directorul AdconsGrup, firma de constructii din Bucuresti. In 2008, tarifele practicate pentru o casa "la rosu", care include fundatia, zidaria si structura acoperisului, ajungeau pana la 150 de euro/mp, iar acum, potrivit acestuia, preturile s-au redus la jumatate.

Firma ieseana Alecsandru Construct a construit anul trecut intre 10 si 15 case, incasand pentru o casa “la rosu”, de circa 150 mp, intre 8.000 si 10.000 de euro. “Acum abia daca reusim sa luam 4.000 de euro pe ea”, a explicat administratorul firmei. Constructorul asteapta reluarea creditarii pentru ca oamenii sa-si finalizeze casele incepute si sa se reia astfel activitatea. “Speram sa termine odata cu prostiile astea politice. Daca nu, anul viitor ne recalificam”, a mai spus Ionut. Si directorul firmei de constructii din Bucuresti se plange de situatia dificila in care se afla. “Anul acesta am construit o singura casa. Ma astept la ce e mai rau. Nu mai sunt bani, iar toata lumea incearca sa scada costurile cat se poate de tare”, a mai adaugat Vaduva.

Pentru anul viitor, acesta crede ca va fi foarte dificil in primele doua trimestre. “Romania inca nu a ajuns la fundul crizei”, este de parere acesta.

Situatia dificila insa nu se aplica tuturor constructorilor. Exista si exceptii, asa cum este firma AGI Total Construct din Bucuresti, care a scazut preturile cu aproximativ 5% fata de anul trecut. Directorul acesteia, Dinu Ene, a explicat pentru Business Standard ca in acest an cererea s-a mentinut si ca businessul sau nu a fost afectat de criza. "Anul trecut am construit 20 si ceva de case, anul acesta am facut 19 pana acum. Cererea e la fel. Mie criza nu mi-a scazut activitatea”, a mai adaugat Ene. Din acest motiv, reducerile aplicate preturilor nu au fost foarte mari. Potrivit directorului AGI Total Construct, clientii pentru care construieste case intra in categoria persoane cu venit mediu, de circa 1.000-2.000 de euro pe luna, iar tarifele practicate pentru casele "la rosu" nu depasesc 250 de euro pe metru patrat.

La nivel global, pretul unei case “la rosu”, construita in regie proprie, e mai mic cu aproximativ 12-15% fata de anul trecut, estimeaza Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de materiale pentru constructii din Romania, avand in vedere faptul ca preturile la materialele de constructii s-au redus cu procente cuprinse intre 10% (BCA si caramida) si pana la 30% (tamplarie termoizolanta). "O casa cu o suprafata de 115 metri patrati, care are structura de rezistenta din beton, pereti din blocuri ceramice, tamplarie termoizolanta si acoperis de tabla costa acum circa 30.000 de euro, adica aproximativ 250 de euro pe metru patrat. Anul trecut, metru patrat era de aproape 300 de euro”, a explicat pentru Business Standard reprezentantul producatorilor de materiale de constructii. Reducerea de 12-15% la nivelul pretului global al unei case "la rosu" provine din scaderea preturilor la materialele de constructii, pe de o parte, si din scaderea tarifului la manopera, de circa 20%, pe de alta parte.

Scaderea acestor preturi nu se reflecta insa la acelasi nivel si in cazul constructiei unei case. ”Preturile altor materiale de constructii au crescut ori s-au mentinut la nivelul anului 2008 si, in plus, trebuie sa luam in considerare si taxele, care mai reduc din procentul global de scadere”, a mai spus Georgescu.