Constructia de spatii de birouri in Bucuresti continua, desi sunt destule goale si nedorite

ANALIZE / COMENTARII

08.12.2009 - Curierul national
Constructia de spatii de birouri in Bucuresti continua, desi sunt destule goale si nedorite

Capitala are cele mai mari suprafete de office in constructie din ECE

Din 600.000 metri patrati anuntati doar 4% sunt preinchiriati

Dezvoltatorii aveau in constructie in Bucuresti, la inceputul lunii octombrie, aproape 600.000 de metri patrati de spatii de birouri, cea mai mare suprafata din Europa Centrala si de Est, exclusiv Rusia, din care doar 4% sunt preinchiriati, potrivit companiei CB Richard Ellis (CBRE). Cea mai mare parte a suprafetei de birouri in constructie in Bucuresti, care totalizeaza 595.000 metri patrati, este dezvoltata speculativ, respectiv 570.000 de metri patrati, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara.

Spre comparatie, pe piata din Praga sunt in constructie 137.000 metri patrati de birouri, in Budapesta 327.000 metri patrati, iar in Varsovia 231.000 metri patrati. In cele trei capitale, preinchirierile reprezinta 20%, 10%, respectiv 22%.
Suprafata de birouri din Bucuresti in constructie ar fi fost insa si mai mare, daca din primul trimestru al anului trecut dezvoltatorii nu ar fi amanat proiecte totalizand peste 200.000 de metri patrati, potrivit aprecierilor autorilor studiului. Si la acest capitol Romania ocupa primul loc in regiune, in Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia amanarile fiind cu mult mai scazute. "Criza financiara si situatia economica au dus la reducerea semnificativa a proiectelor de birouri care au fost anuntate in Europa Centrala si de Est incepand de la sfarsitul anului trecut.

Numarul proiectelor anuntate s-a redus pentru ca dezvoltatorii au amanat sau au inghetat cele mai multe dintre investitii din stadiul de proiectare sau chiar au anulat o parte din cele care erau in constructie", se mentioneaza in raport.

Astfel, in total in Europa Centrala si de Est, spatiile programate sa fie finalizate in urmatoarele 18-24 luni s-au redus cu 30% incepand cu trimestrul al patrulea din 2008.
Cea mai mare scadere, de 45%, s-a inregistrat in Europa Centrala - Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, in timp ce in Europa de Sud-Est - Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia - reducerea a fost de 30%.

Stocul de spatii livrat in 2009 s-a dublat in timp ce cererea e in plin picaj

Potrivit unui comunicat remis de DTZ Echinox, piata birourilor din Bucuresti a suferit transformari majore, experimentand noi provocari generate de diminuarea fara precedent a cererii si cresterea stocului existent. "Cu toate acestea, se asteapta ca stocul anual de spatii de business sa se dubleze in 2009, comparativ cu suprafata livrata in 2008. Aceasta crestere se explica prin existenta unor proiecte care si-au asigurat finantarea si autorizatiile de constructie inainte de T4 2008, momentul de inceput al recesiunii economice", se mai arata in comunicat. Proiectele pe punctul de a fi livrate spre finalul anului 2009 cuprind cladiri cu suprafata neta intre 1.200 de mp si 50.000 de mp, amplasate in aproape toate zonele de business ale Capitalei. Daca toate proiectele anuntate se vor finaliza, totalul spatiilor de birouri ce urmeaza a fi dat in folosinta in T4 va atinge valoarea de 180.000 de mp.

Activitatea de inchiriere continua sa se diminueze, urmare a starii economice negative ce afecteaza companiile, si de aici nevoia mai mica pentru spatii de birouri. De la inceputul acestui an, tranzactiile de inchiriere au fost putine si au vizat suprafete reduse. Volumul mediu al unei tranzactii a scazut, ajungand la 1.220 de mp, valoare ce reprezinta o scadere cu 46% in comparatie cu anul trecut, se mai arata in studiul DTZ.

Cladirile CA Immo din Capitala isi pierd aproape 30% din valoare

Cele trei cladiri de birouri detinute de CA Immo in Bucuresti au fost evaluate la sfarsitul lunii septembrie la 91 milioane de euro, in scadere cu 27,7% fata de aceeasi perioada din 2008, valoarea fiind comparabila cu pretul platit de compania imobiliara austriaca la achizitie in 2003, 2004 si 2005.

Cea mai mare investitie din Bucuresti a CA Immo, imobilul de birouri Bucharest Business Park, cumparat in anul 2005 de la dezvoltatorul Portland Trusta, este si cea care a pierdut cel mai mult ca valoare intr-un an. La sfarsitul anului trecut cladirea era evaluata la 67,6 milioane de euro. In urma reevaluarii, randamentul din inchirierea imobilului a ajuns la 9,8%, fata de 7% in 2008.