Construcţiile au fost vedetele anului pe Rasdaq

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

29.10.2007 - Curierul National

SpecialiÅŸtii vor unele companii la cota BVB
A doua jumătate a anului este cea mai fructuoasă pentru acest domeniu

Domeniul construcÅ£iilor a luat amploare în România ÅŸi constituie un sector foarte atractiv ÅŸi pe piaÅ£a de capital, deÅŸi la cota Bursei singura companie din acest segment este Impact Developer&Contractor S.A., în timp ce pe Rasdaq sunt foarte multe firme din această arie de activitate, care în ultimele luni au avut lichiditate ÅŸi volum interesante. EvoluÅ£ia sectorului construcÅ£iilor în Å£ara noastră din ultimii ani, în special de la începutul lui 2007, a întrecut orice previziuni.
"Majoritatea societăţilor din domeniul construcÅ£iilor sunt listate pe piaÅ£a Rasdaq, singura prezenţă notabilă la BVB fiind Impact, societate care s-a bucurat de o evoluÅ£ie ascendentă în aceÅŸti ani. Însă cele de pe piaÅ£a secundară nu s-au bucurat de aceeaÅŸi atenÅ£ie, un motiv fiind ÅŸi free-float-ul mic ÅŸi dezinteresul acÅ£ionarilor majoritari de a interacÅ£iona cu piaÅ£a. Însă pe măsură ce preÅ£ul recâÅŸtiga teren, companiile de pe Rasdaq au început să iasă din conul de umbră al ultimilor ani, valoarea tranzacÅ£iilor crescând simÅ£itor ÅŸi devenind printre cele mai lichide acÅ£iuni. Mă aÅŸtept ca o parte din aceste companii să emigreze pe BVB, unde vor avea o expunere superioară, vor dobândi o lichiditate mai mare ÅŸi vor putea folosi pârghiile de finanÅ£are mai eficient", a explicat Mihai ChiÅŸu, broker la Egnatia Securities.
Pentru a prezenta o situaÅ£ie comparativă a companiilor din construcÅ£ii de la bursă, am ales Impact, singurul reprezentant al acestui domeniu de la cota BVB ÅŸi câteva de pe Rasdaq, cu o analiză mai detaliată asupra Societăţii de ConstrucÅ£ii în Transporturi BucureÅŸti. Analizele au fost făcute cu rezultatele financiare ale emitenÅ£ior raportate pentru primul semestru al acestui an, dar trebuie să Å£inem cont de faptul, că, în general, societăţile din construcÅ£ii raportează aprecieri ÅŸi cifre de afaceri foarte mari, în special, în a doua jumătate a anului.
Titlurile Impact au cunoscut o apreciere importantă în acest an, datorită "transparenÅ£ei ridicate din partea managementului companiei ÅŸi eforturilor acestuia de a atrage în acÅ£ionariatul societăţii fonduri de investiÅ£ii cu un orizont investiÅ£ional pe termen lung", ne-a explicat Andreea Ciobanu, broker la Intercapital Invest. Indicatorii de evaluare ai companiei sunt destul de ridicaÅ£i, PER este 52, iar indicele PSR este de aproximativ 35, reflectând faptul că este o acÅ£iune interesantă, de la care investitorii au multe aÅŸteptări pe viitor. Se pare că preÅ£ul unui titlu Impact este supraevaluat, pentru că indicele P/Vb a depăşit cu mult media de 2,53% de la bursă, fiind de 6,61%.
"Emitentul a înregistrat creÅŸteri de preÅ£ importante în ultima perioadă, numai în acest an randamentul adus de titlurile Impact fiind de 82%. Aprecierile nu au fost însoÅ£ite ÅŸi de rate de creÅŸtere a profitului, însă domeniul de activitate al emitentului ÅŸi lipsa unor emitenÅ£i comparabili la BVB au sporit interesul investitorilor", ne-a mai explicat Andreea Ciobanu. Rezultatele din semestrul I al acestui an, de care am Å£inut cont în calcularea indicatorilor, arată o reducere destul de importantă a activităţii, reflectată în scăderea cu 60 de procente a cifrei de afaceri, până la 32.116.246 lei, dar ÅŸi a profitului, cu 3,42% faţă de perioada similară a anului trecut.

SCTB este o acţiune profitabilă

Pe Rasdaq, anul acesta, societăţile din domeniul construcÅ£iilor au fost principalele atracÅ£ii ale acestei secÅ£iuni, înregistrând creÅŸteri spectaculoase. Rezultatele financiare ale primului semestru din anul curent au arătat creÅŸteri spectaculoase ale cifrelor de afaceri, un ritm foarte alert de dezvoltare ÅŸi profituri foarte ridicate, lucruri ce au susÅ£inut o creÅŸtere alertă a ratei profitabilităţii.
Afacerile Societăţii de ConstrucÅ£ii în Transporturi BucureÅŸti (SCTB) au înregistrat o creÅŸtere spectaculoasă în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeaÅŸi perioadă a anului trecut, de la 13.9 milioane lei la 67.9 milioane lei. AnaliÅŸtii estimează că afacerile companiei se vor dezvolta pe termen mediu ÅŸi lung. Interesant de remarcat sunt indicatorii tehnici ai companiei. Astfel, acÅ£iunea SCTB poate fi considerată potrivită pentru o investiÅ£ie, atât timp cât indicele PER calculat la preÅ£ul închiderii de vineri este la valoarea de 9,63. PreÅ£ul titlurilor este puÅ£in supraevaluat, PSR fiind de 2,74, iar indicele P/Vb indică o creÅŸtere a emitentului. În general, media la Bursa de Valori BucureÅŸti a acestui indicator este de 2,53, iar compania are un P/Vb de 2,91. Printre acÅ£iunile care par interesante din domeniu, care au adus ÅŸi probabil vor aduce randamente sunt Transilvania ConstrucÅ£ii, Cominco SA BucureÅŸti, ConstrucÅ£ii SA Sibiu sau Concefa SA Sibiu.

Indicele PER (Price Earning Ratio) reprezintă raportul dintre preÅ£ul acÅ£iunii ÅŸi profitul net pe acÅ£iune (profitul total/numărul de acÅ£iuni) ÅŸi exprimă durata de recuperare a unei investiÅ£ii în acÅ£iunea respectivă. Un PER mic este o investiÅ£ie bună.
Indicele PSR este raportul dintre capitalizarea bursieră ÅŸi cifra de afaceri a companiei. Un indicator mic înseamnă că acÅ£iunea este supraevaluată.
Indicele P/Vb este preţul raportat la valoarea contabilă. (Capitalizarea de piaţă/capitaluri proprii). Media acestui indicator la Bursa de Valori Bucureşti este 2,53.

 

Diana Cioltei