Consiliul Concurentei analizeaza piata imobiliara

Imobiliare , LEGISLATIE / REGLEMENTARI

09.04.2008 - Money Channel
Consiliul Concurentei analizeaza piata imobiliara

Consiliul Concurentei analizeaza piata imobiliara precum si tranzactiile din acest sector. Potrivit unui comunicat al institutiei, analiza vizeaza structura si mecanismele pietei, precum si identificarea si corectarea eventualelor disfunctionalitati de natura anticoncurentiala din acest domeniu.

Presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu, a declarat printr-un comunicat ca, avand in vedere importanta deosebita a pietei imobiliare pentru economia nationala si pentru marea majoritate a consumatorilor romani, demersul institutiei pe care o conduce are ca obiective principale analizarea structurii pietei si a mecanismelor de functionare a acesteia.

Tototdata, Oprescu a precizat ca masura are menirea de a stimula transparenta pe aceasta piata prin informarea opiniei publice in legatura cu concluziile raportului de investigatie. Consiliul Concurentei aminteste ca bunurile imobiliare reprezinta intre jumatate si doua treimi din averea totala a majoritatii economiilor europene, iar cea mai importanta tranzactie financiara pe care un consumator obisnuit o realizeaza pe parcursul vietii este cumpararea sau vanzarea unei locuinte.

Decizia autoritatii vine dupa ce Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, s-a aratat nemultumit de lipsa unor date concrete din sectorul imobiliar si a spus ca se va intalni cu reprezentantii notarilor pentru a discuta despre datele statistice furnizate de acestia privind piata imobiliara.