Companiile economisesc spatiu: Suprafata medie inchiriata s-a injumatatit fata de 2008

ANALIZE / COMENTARII

04.12.2009 - Wall street

Volumul mediu al unei tranzactii de inchiriere din piata spatiilor de birouri a scazut cu 46% fata de anul trecut, ajungand la 1.220 de mp/companie, arata un studiu al consultantului imobiliar DTZ Echinox.

„In primele noua luni ale anului, volumul spatiilor inchiriate s-a schimbat atat in ceea ce priveste valoarea, cat si locatia: interesul a ramas focalizat pe zona de nord (48%), dar si zona de business centrala(CBD) a castigat teren pe masura ce companiile au fost nevoite sa se relocheze, marindu-se gradul de disponibilitate al zonei”, se arata in analiza DTZ Echinox.

Suprafata birourilor inchiriate in zona centrala in primele noua luni ale anului variaza intre 150 de mp si 1.000 de mp. Cererea pentru spatii mai mari de 1.000 de mp a fost limitata si a fost exprimata in special de companii care activeaza in sectorului bancar.

„Principalele tranzactii ale acestui an au fost relocarea Bancii Romanesti in BOC Towers (15.000 de mp) si spatiul inchiriat de Primaria Sectorului 1 in PC Business Center (6.235 de mp)”, spun consultantii.

In acelasi timp, numarul de pre-inchirieri s-a prabusit cu 84% fata de anul trecut, astfel incat la sfarsitul trimestrului al treilea, totalul pre-inchirierilor reprezenta 28% din totalul gradului de ocupare.

„S-a observat tendinta de a se inchiria spatii de birouri in cadrul proiectelor deja livrate sau in proiecte care se afla intr-un stadiu avansat de constructie. Piata experimenteaza o crestere a ofertei de spatii pentru sub-inchiriere, ceea ce duce la diminuarea chiriilor medii si cresterea ratei totale de neocupare”, se mentioneaza in raport.

Consultantii DTZ Echinox afirma ca rata de neocupare a crescut cu aproximativ 20% fata de trimestrul trecut, atingand valoarea de 14,46%.

DTZ Echinox este unul in cei mai importanti jucatori din piata locala de consultanta imobiliara, cu o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro in anul 2008.

Principalele tranzactii de inchiriere din primele noua luni

Proiect                             Zona            Chirias                         Suprafata inchiriata (mp)
BOC Tower                       Nord             Banca Romaneasca               15.000
PC Business Tower            Nord             District 1 City Hall                   6.235
Elefterie Building               Centru          MKB Romexterra                    2.700
West Gate Business Park   Vest             Ericsson                                2.300
Floreasca Business Park    Centru-Nord  Xerox Romania                      1.930
Iride Business Park           Nord            Cosmote                               1.800
Rams Business Park          Est              Enel Energie Muntenia            1.500

Sursa: DTZ Echinox