Companiile din constructii cer insolventa dezvoltatorilor

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

13.07.2009 - Business Standard

Companiile din domeniul constructiilor care cer in instanta insloventa dezvoltatorilor cu care au avut contracte, pentru a fi sigure ca isi recupereaza datoriile, au inceput sa se inmulteasca. Numai in ultimele luni, Tribunalul Bucuresti a inregistrat cereri din partea mai multor creditori, ce vizeaza intrarea in insolventa a unor dezvoltatori precum Ermes Holding, Can Serv sau Locic Imobiliare.

Vehiculul investitional Ermes Holding, administrat de Omilos Group, dezvoltatorul centrului comercial Era Shopping Park din Iasi, figureaza la Tribunalul Bucuresti cu doua cereri de insolventa, ce vin din partea fostului project manager si a firmei care a realizat stalpii de structura ai proiectului din Iasi. Societatea OFM PV&Construct, care a asigurat proiectarea Era Shopping Park, a cerut insolventa Ermes Holding inca din 25 mai.

Firma Soil Tech Drilling, specializata in realizarea fundatiilor, a depus cererea la Tribunalul Bucuresti in 5 iunie 2009, termenul urmand sa se judece pe data de 24 august. “Nu e vorba despre niste sume importante, este mai mult un act de disperare al companiilor de constructii, care nu mai au alte proiecte, de a-si recupera creantele, pentru minimizarea costurilor. Este vorba despre niste intarzieri de plata cauzate de nerespectarea termenilor din contract, insa justitia isi va spune cuvantul ”, au declarat pentru Business Standard surse din cadrul Omilos Group.

Un alt exemplu este cel al Can Serv, proprietarul lantului de magazine Primavara si dezvoltatorul a doua ansambluri rezidentiale din Bucuresti, Primavara Lujerului si Primavara Ghencea. Societatea Start SA, care se ocupa cu inchirierea utilajelor de constructii, a depus cererea de insolventa a Can Serv in 8 iulie si are ca termen de judecata data de 6 octombrie.

Compania de servicii imobiliare Locic Imobiliare, detinuta de omul de afaceri Marius Locic, a intrat pe lista firmelor pentru care s-a cerut insolventa, in 7 iulie, cererea fiind depusa de Amset Prodexim, furnizor de materiale de constructii. Termenul de judecata a fost stabilit de Tribunalul Bucuresti pe data de 5 octombrie.

Lupta dintre firmele din constructii si dezvoltatori se da pe toate flancurile. Numai in prima parte a anului, companii precum Tiriac Imobiliare si Bouygues, Asmita si Strabag sau Extenso si Synergy s-au asezat la masa negocierilor, majoritatea ajungand in instanta.