Companiile au de platit impozite mai mici datorita crizei imobiliare

Imobiliare

11.03.2009 - Gandul

Pentru un imobil care avea in 2007 o valoare de 3 milioane de euro, se economisesc aproape 15.000 de euro

Cu cat se micsoreaza impozitele

Scaderea preturilor imobilelor din ultimele luni reprezinta un avantaj pentru companiile care detin proprietati imobiliare. Consiliul Local stabileste cota de impozitare care se aplica persoanelor juridice, cu valori cuprinse intre 0,25 si 1,5% din valoarea de inventar pentru cladiri, pentru care s-a efectuat cel putin o reevaluare in ultimii trei ani anteriori codului fiscal. In caz contrar, cota de impozitare aplicata va avea valori cuprinse intre 5 si 10%. Recent, Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian, afirmase ca valoarea de piata a imobilelor a scazut in ultima perioada cu 30%. „Companiile pot profita de acest moment pentru a solicita reevaluarea cladirilor din patrimoniu, care le-ar ajuta sa plateasca o suma mai mica pe impozitul pe cladiri, pentru ca in urma reevaluarii impozitul se calculeaza pe baza cotei minimale si la valoarea actuala de piata, care a atins cea mai mica cota din ultimii doi ani”, spune Irina Grosu, director de comunicare al companiei imobiliare MediaCity.

Economie de la 800 la 14.500 de euro

Cota de impozitare se stabileste in functie de valoarea imobilului la achizitionare si valoarea acestuia in prezent. Spre exemplu, daca o companie a cumparat un imobil cu o valoare de 250.000 de euro in 2006, pentru care a platit un impozit de 3.750 de euro, acum acesta valoareaza 180.000 de euro, iar in urma reevaluarii, impozitul va fi de 2.700 de euro. Costul aproximativ pentru reevaluare este de 250 de euro, iar la final proprietarul economiseste 800 de euro. In cazul proprietatilor cu o valoare mai mare, suma economisita nu este una de trecut cu vederea. Pentru un imobil care avea in 2007 o valoare de trei milioane de euro, impozitul era de 45.000 de euro. In prezent, acesta a ajuns la o valoarea de doua milioane de euro, iar impozitul care trebuie platit este de 30.000 de euro. Costul de reevaluare este de 500 de euro, astfel ca firma poate economisi 14.500 de euro.

Diferenta care se poate economisi fata de anii precedenti depinde si de momentul de achizitie a imobilelor detinute in proprietate de compania respectiva si cat de repede se cere reevaluarea acestora, chiar fara a se mai astepta trecerea celor trei ani fiscali.

250 de euro, costul aproximativ pentru reevaluarea unui imobil