Comenzile de stat in infrastructura, inlocuite cu reparatii de podete si canalizari

Constructii

21.10.2009 - Cotidianul
Disparitia comenzilor de stat in infrastructura locuirii si transporturilor a dus la prabusirea sectorului constructiilor “de la etajul zece”, apreciaza participantii la masa rotunda “Romania, under construction”, organizata de The Money Channel. Pretul materialelor de constructii a scazut cu aproape 40%, iar salariile in domeniu sunt o treime din ce erau odata.

Pe site-ul de licitatii si achizitii publice, lucrarile mari, de anvergura au disparut. In domeniul constructiilor se mai gasesc de facut doar lucrari mici, de genul alimentare cu apa, canalizare, drumuri judetene, reparatii de podete. “Anumite sectoare din economie au cazut de la etajele doi-trei. Sectorul constructiilor a cazut de la zece. O speranta se arata a fi programul guvenamental de anvelopare a cladirilor vechi, dar nici acesta nu are succes pentru ca bugetul proiectului, de la 600 de milioane de lei, s-a micsorat la 300 de milioane de lei, iar asociatiile de proprietari nu au fost pregatite”, a spus Adriana Iftimie, director general al Patronatului Societatilor din Constructii, in cadrul Bussines Trends Round Table “Romania under construction”, organizata de The Money Channel.

Ajutorul pentru constructii ar trebui sa vina din partea statului, mai ales ca acesta, prin gura premierului Emil Boc, s-a autointitulat “Guvernul investitiilor”.

In practica nu se vede nimic, au sustinut ieri participantii
la masa rotunda. “Pentru a iesi din criza ar trebui sa se reia consumul. Ar trebui ajutata ramura, intrucât nu exista proiecte. Bani sunt, din fondurile UE, dar nu avem proiecte. Programul «Prima casa» a fost adoptat, dar nu trebuia asa. Patronatele au gândit initial sa fie stimulata cumpararea de apartamente noi”, afirma Stefan Varfalvi, presedinte IMSAT Grupe SNEF.

In lipsa de bani, piata a trecut de la realizarea constructiilor noi la renovari, afirma Aliz Kosza, director general Fabryo Corporation, producator de vopseluri.

In privinta anveloparii blocurilor vechi, o explicatie pentru care programul nu are succesul scontat este modul in care sunt intocmite caietele de sarcini. “Caietul de sarcini ia in consideratie pretul cel mai mic. Astfel, constructorii propun preturi cât mai mici, iar lucrarile sufera la calitate”, a amintit Adriana Iftimie. Piata constructiilor nu isi va reveni curând daca nu se fac proiecte de infrastructura. “Statul trebuia sa se indatoreze, sa garanteze, astfel incât sa dea fonduri pentru infrastructura. Lumea ar fi avut de munca. In conditiile actuale, cu trei premieri si fara guvern, piata va mai ramâne moarta cel putin cinci luni”, spune Mihai Rohan, presedinte al Carpatcement Holding.

Pe de alta parte, o solutie de iesire din criza pentru cei implicati in piata constructiilor, pentru dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale ar fi comercializarea apartamentelor la un pret mai convenabil. “Ar trebui revizuite strategiile si tehnologia pentru reducerea costurilor. Preturile la materialele de constructie s-au ieftinit cu 30-40%. La fel, manopera salariatilor constructori a scazut cu 300%, de la 1.000 de euro la 300-400 de euro”, a amintit Dan Popp, presedinte Impact SA. Propunerile acestuia sunt destinate revigorarii unei ramuri care a scazut de la inceputul anului cu pâna la 25%, dupa cum afirma Laurentiu Plosceanu, presedinte al Asociatiei Române a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).