Colliers renunta la taxarea clientilor prin comisioane duble

Imobiliare

08.12.2009 - Wall street

Colliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara, a anuntat ca renunta la sistemul bazat pe comisioanele duble, din partea ambelor parti reprezentate si va percepe comision doar din partea unui singure parti.

„Acceptarea comisioanelor de la ambele parti implicate intr-o tranzactie poate conduce la conflicte de interese puternice. De aceea, atunci cand un agent va fi angajat de proprietarul unei cladiri comerciale pentru a gasi cumparatori, acest lucru ar trebui sa interzica agentului sa perceapa un alt comision din partea cumparatorului”, explica Blake Horsley, coordonatorul departamentului de investitii al Colliers.

Horsley afirma ca sunt cazuri in care un consultant poate reprezenta atat vanzatorul cat si cumparatorul, in exclusivitate, insa in aceste cazuri cei doi clienti trebuie sa ajunga la un acord si sa decida cine va plati comisionul agentului.

„Aceasta practica este una obisnuita in pietele mai dezvoltate, precum Marea Britanie sau Statele Unite si speram ca, odata cu aplicarea ei in Romania, opiniile jucatorilor vestici despre lipsa eticii din piata locala sa se amelioreze”, a adaugat consultantul Colliers.

Ideea renuntarii la comisionul dublu incasat de companiile de consultanta imobiliara a fost discutat si cadrul evenimentului Realty Forum, organizat la sfarsitul lunii octombrie. Tim Wilkinson, co-director executiv al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, spunea la acea vreme ca, in piata inchirierilor de birouri, sunt multi agenti care percep comisioane atat de la proprietar, cat si de la chirias, insa aceasta atitudine trebuie sa ramana in trecut.

Din aceasta toamna, Blake Horsley a preluat conducerea departamentului de birouri al Colliers coordonand in acelasi timp si departamentul de investitii al Colliers. Compania a raportat pentru anul 2008 un profit net de 2,7 milioane de euro, in scadere cu 62,3% fata de 2007 si o cifra de afaceri de 17,7 milioane de euro, cu 16,6% mai mica fata de cea din anul precedent.