Colliers prevede o "dezghetare" a tranzactiilor imobiliare in plina iarna

Imobiliare

03.11.2009 - Curierul national
Colliers prevede o

Potrivit analistilor firmei, preturile vor reveni, insa, la nivelul anilor 2003-2005

Proprietatile mari sunt cele vizate de aceasta revenire

Tranzactiile cu proprietati imobiliare mari s-ar putea "dezgheta" in urmatoarele doua trimestre si vor avea o crestere importanta incepand cu a doua parte a anului 2010, piata aflandu-se in prezent, in ceea ce priveste preturile, la nivelul din 2003-2005, potrivit analistilor Colliers International. "Diferenta intre preturile cerute de proprietari si cele oferite de cumparatori era in urma cu sase luni de circa 250 puncte de baza (2,5 puncte procentuale, n.r.), acum a ajuns la circa 100 de puncte de baza (1 punct procentual, n.r.) si ca urmare este probabil sa vedem o dezghetare a pietei investitiilor in urmatoarele doua trimestre, cu o crestere importanta in a doua parte a anului viitor - dar departe de nivelul din 2007", a declarat, intr-un comunicat, directorul diviziei de investitii si birouri al Colliers International, Blake Horsley.

Colliers avertizeaza proprietarii romani ca nu va fi loc de specula - Vestul Europei este mult mai sigur

In opinia sa, revenirea acestui tip de activitate va fi pozitiva pentru Romania, avand in vedere incertitudinea de pe piata romaneasca. In acest context, analistul Colliers atrage atentia ca vanzatorii de active imobiliare trebuie sa inteleaga ca proprietati similare cu ale lor se gasesc si in vestul Europei, pe piete mai stabile si cu risc de tara mai redus. "De aceea, sa ceri un pret pentru o proprietate in Bucuresti care se apropie de cel cerut de vanzatori in Londra este nerealist. Daca vanzatorii vor sa vanda, acestia trebuie sa uite de preturile din 2007, piata s-a intors la nivelurile din 2003-2005", sustine Horsley. In ceea ce priveste cumparatorii, reprezentantul Colliers precizeaza ca cei mai multi care se uita la piata sunt fie investitori persoane fizice, fie fonduri de investitii. "Fondurile de investitii au tinte de profit pentru actionari, care sunt insa foarte greu de obtinut fara finantare bancara. Aceste profituri-tinta forteaza cumparatorii sa tina la preturi", a adaugat Horsley.
Blake Horsley a aratat ca pe piata probabil nu vor aparea multe active distressed, asa cum se anticipa anul trecut, investitorii care asteptau aceste oportunitati constientizand acest lucru. "Bancile nu vor sa aiba in portofoliu credite «rele». Vom vedea probabil active distressed, dar nu la nivelurile previzionate anul trecut", a mai precizat reprezentantul companiei imobiliare. Activitatea de investitii a inregistrat valori scazute in primele trei trimestre ale anului, fiind raportat un volum de aproximativ 20 de milioane euro, in conditiile in care in 2008 au fost incheiate tranzactii de circa un miliard de euro.