Coldwell: Anul 2007 - un an bun pentru piata rezidentiala

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

19.12.2007 - Ziarul Financiar

Pe fondul unui nivel al cererii mai mare decat oferta, piata rezidentiala a continuat ca creasca in privinta nivelului preturilor, desi numarul tranzactiilor este intr-o usoara scadere, conform unui studiu al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In acest an s-a observat reorientarea dezvoltatorilor catre zonele mai putin explorate pana acum ale Capitalei, dar si catre zonele periferice. Astfel, s-au anuntat noi proiecte in zona de vest (Chiajna, Rosu, Chitila) , in est (Titan, Theodor Pallady, Pantelimon) si sud (Berceni, Popesti-Leordeni, Jilava). Nordul continua sa fie lider al concentrarii proiectelor rezidentiale, observandu-se o extindere a acestei arii catre localitati precum Stefanesti, Tunari, Saftica, sau Corbeanca unde se vor dezvolta proiecte de mari dimensiuni.


Dezvoltatorii predominanti in piata continua sa fie companiile de origine israeliana, urmate de firme din Spania, Irlanda, Turcia precum si dezvoltatori autohtoni. Noi nume si-au facut intrarea pe piata rezidentiala romaneasca, ca de exmplu: Ablon, Opus Development, Fadesa, sau Gea Prasa.

Din punct de vedere al maturitatii pietei sau al educarii clientului lucrurile inca nu s-au stabilizat, pretul continuand sa primeze ca factor in luarea deciziilor acestora.

Astfel exista proiecte de locuinte noi destinate clasei cu venituri medii, cu un pret ce variaza intre 1 200 si 1400 euro/m2 si ansambluri de locuinte noi high class unde pretul mediu variaza intre 1 700- 1900 euro/m2, existand in ambele cazuri si extreme, respectiv preturi peste 2000 de euro/m2. In cazul ansamblurilor rezidentiale de vile preturile pot diferi foarte mult in functie de locatie si gradul de finisare, precum si de suprafata terenului aferent (constructie+curte/gradina), astfel exista vile la rosu ce se vand la preturi de la 700 euro/m2 (comunele din jurul Bucurestiului), dar exista si vile finisate, cu preturi intre 1 600 ? 1900 euro/m2, insa si vile vandute la cheie ale caror preturi variaza intre 2 000- 3000 euro/m2, in unele cazuri putand ajunge si la 5 000 euro/m2 ( ex. Pipera).

Topul celor mai cautate locatii din Bucuresti indica zona ultra-centrala pe primul loc, fiind urmata de cea semi-centrala, est, nord, vest si sud. Cele mai dorite cartiere sunt: Dorobanti, 1 Mai, Dacia, Mosilor, Rosetti, Unirii, Victoriei si Romana.