CNADNR se imprumuta cu 200 mil. lei de la Trezorerie

Finante Banci

27.07.2009 - Business standard

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) intentioneaza sa contracteze un imprumut de la Trezorerie de circa 200 mil. lei, din contul in care sunt varsate veniturile din privatizare, pentru a refinanta un credit obtinut in 2004.

Imprumutul va fi acordat in luna septembrie, pe o perioada de cinci ani, dintre care primii trei sunt de gratie, cu o rata a dobanzii situata la nivelul ratei de politica monetara a BNR, de 9%, la care se adauga 4%, conform unui proiect de ordonanta de urgenta, elaborat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

Creditul va fi rambursat incepand cu luna decembrie 2012, in patru transe trimestriale egale. Dobanda va fi platita trimestrial, incepand cu luna decembrie 2009.

Executivul justifica decizia de a permite CNADNR contractarea unui nou imprumut prin faptul ca datoria nu poate fi achitata in acest an, conform scadentei, din veniturile proprii ale companiei. Imprumutul nu poate fi restituit, in acest an, din cauza diminuarii incasarilor CNADNR din tarife de utilizare si trecere pe reteaua de drumuri nationale, precum si a celorlalte tarife, se explica in proiectul de act normativ. MTI arata, totodata, ca neadoptarea ordonantei de urgenta conduce, in fapt, la imposibilitatea achitarii imprumutului, care ar determina executarea silita a obligatiilor de plata si blocarea conturilor.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, recent, ca CNADNR va contracta un alt credit de 180 mil. euro de la o banca comerciala pentru finantarea activitatilor de intretinere a drumurilor. Saptamana trecuta premierul Emil Boc a anuntat ca modernizarea DN 17 intre Cluj si Suceava va fi incheiata in luna octombrie, cea mai mare parte din lucrari fiind deja gata.

“In Bistrita-Nasaud, finalizam pana in octombrie reabilitarea DN 17 intre Cluj si Suceava. Drumul e finalizat in proportie de 97% si va fi gata pana in octombrie”, a declarat premierul, citat de NewsIn.

Potrivit CNADNR, valoarea totala a contractului, atribuit concernului german Geiger-Max Boegl, este de 33,7 mil. euro. Acesta a fost inceput in noiembrie 2007 si avea ca termen de finalizare a contractului luna iunie 2009. Un timp, lucrarile au fost intrerupte fiindca firma nu si-a incasat banii.