Clujul va avea 25.000 de locuinte noi

Imobiliare

25.07.2008 - Clujeanul
Clujul va avea 25.000 de locuinte noi
Ziarul Financiar, editie de Transilvania: La Cluj se vor construi in total 25.000 de noi locuinte in urmatorii cinci ani. Pana la sfarsitul lui 2008, vor fi gata ridicate 4.000 de unitati locative noi, ceea ce inseamna o crestere de 18% fata de anul trecut.
 
Principalele investitii imobiliare din Cluj sunt Cartierul Tineretului, Dealul Lomb, Bonjour Residence, ansamblul rezidential Plaiuri si cartierul din Buna Ziua dezvoltat de Carmel Investments Group.
 
Preturile au continuat sa creasca
 
Preturile apartamentelor noi au crescut in Cluj in primul semestru din acest an cu aproximativ 7% fata de perioada similara a anului trecut. Conform expertilor imobiliari, preturile medii practicate anul trecut pe segmentul rezidential in Cluj-Napoca erau de 1.450 de euro pe metru patrat, fata de aproximativ 1.550 de euro metru patrat in prezent.
 
Dezvoltatorii imobiliari si specialistii in domeniu estimeaza ca per total piata imobiliara locala va stagna in al doilea semestru din acest an, existand totusi unele segmente pe care s-ar putea inregistra cresteri de maxim 10% fata de prima jumatate a anului in curs.
 
“Piata imobiliara locala a inregistrat in 2007 o crestere cu 20-30% fata de anul anterior, iar pentru acest an se estimeaza o crestere a pietei rezidentiale cu 8% fata de anul trecut. Daca in urma cu doi-trei ani de zile majoritatea apartamentelor noi erau achizitionate cu banii jos in prezent tranzactiile se bazeaza pe credite ipotecare, iar dobanzile la banci s-au majorat in aceasta perioada de timp’’, a declarat pentru ZF Transilvania, Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei imobiliare Grup de Lux. 
 
Chiar daca in prezent cresterile pe segmetul rezidential nu sunt la fel de mari ca in urma cu doi ani, si pentru 2008 este de asteptat ca acest domeniu sa atraga cei mai multi investitori, iar acest lucru se va intampla deoarece profiturile generate pot ajunge la 30-40% din valoarea proiectelor.
 
In fruntea topului - Cartierul Tineretului
 
Unul dintre cele mai mari proiecte derulate la Cluj-Napoca este Cartierul Tineretului, dezvoltat de Polus Real Estate, membru al grupului TriGranit. Oficialii Polus Real Estate au anuntat ca valoarea investitiei in proiectul “Cartierul Tineretului” din Cluj va creste pana la 510 milioane de euro, investitia anuntata initial in proiectul imobiliar fiind de aproximativ 324 de milioane de euro.
 
Cartierul Tineretului va fi realizat in parteneriat public-privat, iar intregul proiect se va finaliza in cinci ani.  La finalul proiectului noul cartier va include aproximativ 5.836 de locuinte. Proiectul va fi construit in partea de nord a orasului Cluj, pe un teren aflat in proprietatea primariei Cluj-Napoca.
 
Complexul va avea o suprafata de 203 hectare, din care Consiliul Local Cluj va beneficia de un numar de 384 de locuinte sociale, care vor fi predate gratuit, dar si de un numar de 180 de locuinte care vor reveni municipalitatii, cu titlu de participare la profit. Potrivit reprezentantilor Polus Real Estate, primele locuinte care vor fi construite vor fi cele sociale.
 
“Piata romaneasca este in acest moment un punct cheie pentru noi deoarece puterea de cumparare este in crestere. In plus, avem deja experienta parteneriatelor din Ungaria si Polonia astfel ca stim destul de bine ce astepta oamenii de la acest gen de proiecte”, a declarat Sándor Nyúl, CEO TriGranit.

Cartierul Tineretului este primul proiect rezidential dezvoltat in parteneriat de catre compania Trigranit pe piata romaneasca si cel de-al doilea de pe piata locala dupa ce compania a finalizat anul trecut Polus Center Cluj. Pe langa unitatile locative, noul cartier va include si spatii verzi, gradinite, centre comerciale, dotari hoteliere, un centru de business, precum si un centru de servicii.
Reprezentantii Polus Real Estate au declarat ca prima etapa a lucrarilor se va finaliza in trimestrul trei din 2009, moment in care vor fi predate cu titlu gratuit catre Primaria si Consiliul Local Cluj cele 384 de locuinte sociale prevazute in proiect.
 
Complexul imobiliar a fost impartit in mini-cartiere care vor fi construite pe rand. In prima faza, se va realiza ansamblul numit Microraion 1, care va fi format din sase blocuri de locuinte, cu subsol parter si 7 etaje, care vor avea destinatia de locuinte sociale si opt blocuri de locuinte cu demisol, parter si trei etaje dispuse in trepte.
 
TriGranit Holding, concern din care face parte si Polus Real Estate, a mai initiat pe piata clujeana proiectul Polus Center, care a fost finalizat anul trecut in urma unei investitii de aproximativ 140 de milioane de euro. In 2006, Trigranit Holding a vandut complexul comercial Polus Center fondului austriac de investitii Immoeast, valoarea tranzactiei fiind de 210 milioane de euro.
 
Trigranit este o companie integrata de investitii, dezvoltare si management imobiliar, cu operatiuni in 11 tari din Europa Centrala si de Est si cu un portofoliu de investitii planificate de peste 8,5 miliarde de euro. Potrivit reprezentantilor TriGranit, bugetul de investitii al companiei pentru piata din Romania este de peste un miliard de euro. In prezent concernul deruleaza investitii de aproximativ 2 miliarde de euro in Europa.
 
Impact construieste in Dealul Lomb
 
Compania Impact, dezvoltator imobiliar autohton, deruleaza un proiect de investitii de 400 de milioane de euro in vederea relizarii cartierului Dealul Lomb. Inceperea constructiilor la Cartierul Dealul Lomb este asteptata pentru acest an, compania urmand sa realizeze in zona aproximativ 3.200 de case si 2.500 de apartamente.
 
Impact a castigat anul trecut licitatia pentru realizarea unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb, la acest proiect primaria Cluj urmand sa contribuie prin asociere cu 204 hectare de teren, in timp ce Impact va investi in realizarea locuintelor si a infrastructurii necesare. Municipalitatea va primi 33% din suprafata construibila, teren viabilizat, precum si 75 de locuinte care vor fi atribuite cazurilor sociale.
 
Impact Developer & Contractor S.A. este o societate comerciala pe actiuni, cu capital integral privat, ce activeaza in domeniul dezvoltarii de proiecte imobiliare. Compania a fost infiintata in 1991, prin subscriptie publica, iar din 1996 firma este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Pana in prezent, Impact Developer & Contractor a dezvoltat 16 proiecte imobiliare ce includ peste 1.700 de case, in localitati precum Bucuresti, Constanta, Oradea si Ploiesti.
 
Apartamente si turnuri in Buna Ziua
 
Un alt proiect imobiliar local este cel dezvoltat de compania Mao Imobiliare, in parteneriat cu firma Elite Grup, proiect care prevede realizarea cartierului Bonjour Residence in zona Buna Ziua din Cluj-Napoca, investitia in acest proiect ajungand in prezent la 120 de milioane de euro.
 
Ansamblul rezidential Bonjour Residence va avea peste 1.200 de apartamente, cu o suprafata totala de 150.000 mp, 10 blocuri, spatii comerciale pe o suprafata de 6.000 de mp, cladire de birouri clasa A construita pe aproximativ 17.000 mp si 14.000 mp de circulatie pietonala. Reprezentantii investitorilor estimeaza ca proiectul din zona Buna Ziua va aduce un profit de aproximativ 40 de milioane de euro.
 
Un alt proiect imobiliar este cel dezvoltat de Carmel Investments Group, care va construi un cartier de 1.500 de apartamente in zona Buna Ziua, investitie estimata la 100 de milioane de euro. In cadrul cartierului vor fi ridicate si blocuri de 30, respectiv 20 de etaje.
 
Proiectul va fi realizat pe o suprafata de 7,1 hectare in sudul cartierului Buna Ziua si va include 24 de blocuri cu 6 sau 9 etaje, o cladire de 30 de etaje si alte doua imobile de cate 24 de niveluri. Conform planului urbanistic zonal, aproximativ 2,5 hectare vor fi constituite de spatii verzi.
 
Carmel Investments Group deruleaza proiecte imobiliare rezidentiale care totalizeaza 3.000 de apartamente in Romania. Investitiile totale derulate in prezent de dezvoltatorul imobiliar se ridica la 400 de milioane de euro.

Laurentiu Cotu