Clujul, un oras in plin clocot imobiliar

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

21.11.2007 - Adevarul

Preturile caselor si terenurilor din apropierea centrelor comerciale Polus Center si Iulius Mall au sarit in aer.

Sfarsitul de an a adus o veritabila schimbare la fata a pietei imobiliare clujene. Deschiderea celor doua noi malluri, Iulius si Polus, a produs mutatii semnificative. Pretul terenurilor si apartamentelor din vecinatatea centrelor comerciale a explodat, iar proprietatile riverane s-au apreciat chiar si de patru ori.

In fapt, terenurile din apropierea actualelor dezvoltari s-au apreciat inca din momentul in care s-au anuntat cele doua proiecte. Reprezentantii agentiilor imobiliare locale spun ca si in prezent trendul preturilor este unul ascendent, cererea din aceste zone fiind in continua crestere.

„Daca anul trecut un apartament cu o camera in zona Polus putea fi achizitionat cu 36.000 de euro, in momentul de fata acelasi apartament se vinde la 44.000 de euro. Majorarea este de aproximativ 20%. Mai spectaculoasa este insa evolutia din zona Iulius Mall, unde pe segmentul rezidential s-au inregistrat avansuri de pana la 30%", declara Adela Aldea, specialist marketing al agentiei imobiliare clujene Edil.

Floresti, o zona renascuta

Si daca pana la aparitia Polus Mall cartierul Floresti nu era unul din topul preferintelor clujenilor, in prezent, agentii imobiliari spun ca intalnesc un numar tot mai mare de persoane care isi doresc o locuinta in aceasta zona.

„La inceputul anului, populatia era reticenta in a achizitiona o casa in Floresti, insa, in momentul de fata, majoritatea prefera, in locul unui apartament de una sau doua camere in Cluj-Napoca, sa cumpere unul de trei sau patru camere in Floresti", afirma Adela Aldea.

Dezvoltatorii au sesizat deja acest interes al cumparatorilor. Iar pretul metrului patrat al unui apartament nou a evoluat pe masura, „de la 650-700 de euro pe metrul patrat semifinisat pana la 800-900 de euro pe metrul patrat", dupa cum afirma reprezentantul companiei Edil.

Ionut Morariu