Clujul imobiliar tine aproape de Capitala

Constructii

21.03.2008 - Gandul
Clujul imobiliar tine aproape de Capitala

La Cluj, pretul unui apartament de 2 camere intr-o zona buna – 100.000 euro.
Clujul a ajuns, in ultimii ani, al doilea pol imobiliar din tara, dupa Capitala, pentru ca se construieste mult, in special pe segmentul rezidential. Georgiana Man, director marketing Nobila Casa, spune ca in Cluj se cauta foarte mult constructiile noi. Criteriile de selectie - renumele zonei, facilitatile oferite, spatiile verzi din jur, apropierea de centru si de mijloacele de transport in comun si, bineinteles, pretul. In medie, in Cluj, pretul unui apartament de 2 camere, intr-un bloc nou, variaza intre 60.000 si 75.000 euro, in functie de zona si suprafata.
La ora actuala, cea mai scumpa si bine cotata zona rezidentiala din oras este Andrei Muresanu. Pretul unui apartament semifinisat, de 2 camere, cu o suprafata de circa 60 mp, ajunge la 100.000 euro. Bine cotate sunt si ansamblurile rezidentiale din Zorilor, Calea Turzii si Buna Ziua, unde in plina dezvoltare este cartierul Bonjour. Aici, un apartament de 2 camere, in faza de proiect, cu o suprafata medie de 50 mp costa in jur de 75.000 euro.
 
Ca in orice alt oras mare, si in Cluj, cele mai accesibile zone sunt cele situate la periferia orasului (Floresti, Baci, Apahida), din cauza distantei fata de centru si a lipsei facilitatilor. Acest lucru nu inseamna, insa, ca nu sunt cautate in continuare si locuintele din blocurile vechi. “Avantajele acestora”, spune Georgiana Man, sunt “existenta cartii funciare pentru achizitionarea prin credit ipotecar, faptul ca se afla deja in zona cu o serie de facilitati, dar si lipsa santierelor”.

Casele vechi – renovate de investitorii straini
Casele la curte sunt dorite de o mare parte din cei care isi cauta o locuinta. “Multi clienti doresc sa evadeze din apartamente si sa aiba o mica gradina a lor. Printre acestia - familiile tinere cu copii, cu venituri medii, care prefera o casa mica sau un duplex cu suprafete modeste in locul unui apartament in bloc intr-o zona bine cotata. Mai sunt clientii cu pretentii, care doresc o casa stil intr-o zona deosebita, chiar daca pretul este mai mare, dar si investitori care doresc vile pentru sediu de firma sau protocol”, explica Man.
La mare pret au fost dintotdeauna apartamentele de lux in blocurile vechi tip vila, din perioada interbelica, situate in cartiere linistite. “Nu necesita renovari substantiale si au o valoare ridicata de piata”, spune Man. Astfel de locuinte sunt “vânate” in special de catre investitorii straini, care le cresc valoarea dupa ce le renoveaza, pastrându-le, desigur, arhitectura existenta.
Andrei Muresanu