Clujul, capitala imobiliara a Ardealului

TENDINTE , PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

04.11.2007 - Adevarul

publicat pe 16.10.2007

 

După Cora şi Kaufland, şi alţi mari retaileri, precum Carrefour şi Altex, atacă piaţa transilvăneană.

Noi cartiere rezidenÅ£iale, cel mai mare proiect gen mall inaugurat în 2007 ÅŸi retaileri care se bat pe fiecare metru pătrat. Nu este vorba de BucureÅŸti, ci de o veritabilă capitală a investiÅ£iilor imobiliare a provinciei Cluj-Napoca.

Ultimele săptămâni au marcat o explozie de realizări imobiliare în oraÅŸul de pe SomeÅŸ. Åži poate cea mai importantă din punct de vedere al investiÅ£iei a fost cea din centrul comercial Polus, nu mai puÅ£in de 140 de milioane de euro.

Centrul se întinde pe o suprafaţă de 80.000 de metri pătraÅ£i ÅŸi adăposteÅŸte aproape 200 de magazine de haine, încălţăminte, electro-casnice, fast-food, cosmetice, de la branduri româneÅŸti la firme internaÅ£ionale, dintre care unele sunt pentru prima dată în România. ConstrucÅ£ia noului centru comercial a început în urmă cu 15 luni ÅŸi a fost realizată de compania TriGranit, iar constructorii susÅ£in că lungimea cablurilor electrice din întregul centru măsoară distanÅ£a dintre Budapesta ÅŸi Cluj-Napoca, adică peste 450 de kilometri.

Akademia Center, un nou mall chiar în centrul Clujului

Primul mall modern din centrul oraÅŸului va fi însă Akademia Center. "Acesta va oferi opÅ£iuni variate de divertisment ÅŸi relaxare, adresate în special tinerilor ÅŸi celor care tranzitează zilnic centrul oraÅŸului. Restaurant panoramic, terase, cafenele cu tematică, internet café, stand-up café bar, billiard, darts, jocuri electronice, sală de fitness sunt doar câteva dintre alternativele care completea ză oferta Akademia", a declarat Liana Dumitru, retail broker în cadrul Colliers International, agentul exclusiv al proiectului. Printre facilităţi Akademia Center va oferi ÅŸi o parcare subterană cu peste 300 de locuri de parcare.

Lucrările de construcÅ£ie vor începe la finele acestui an ÅŸi se vor finaliza în anul 2009. "Proiectul Akademia Center presupune o investiÅ£ie totală de peste 30 milioane de euro ÅŸi însumează 41.000 de metri pătraÅ£i. Din aceasta, 18.000 de metri pătraÅ£i reprezintă suprafaÅ£a închiriabilă", afirmă Dan Calin Nistor, directorul general al Nisco Invest, dezvoltatorul proiectului.