Cluj-Napoca este capitala imobiliara a provinciei

Imobiliare

02.07.2008 - financiarul.com
Cluj-Napoca este capitala imobiliara a provinciei

Campioana provinciei la investitii

Valoarea investitiilor imobiliare anuntate in Cluj-Napoca in urmatorii ani este de peste 1,33 de miliarde de euro, cele mai multe fiind in cadrul proiectelor mixte care cuprind spatii pentru cel putin trei segmente.

Investitorii si dezvoltatorii imobiliari au anuntat, pentru urmatorii ani, in Cluj-Napoca, proiecte in valoare de peste 133 de miliarde de euro. „Cluj-Napoca este al doilea pol imobiliar al Romaniei, dupa Bucuresti, pentru ca terenurile sunt mai ieftine si accesul la investitii este mai facil”, precizeaza Georgiana Man, director de marketing la agentia imobiliara Nobila Casa. Totusi, preturile terenurilor au crescut, anul trecut, in medie cu 40%-50% fata de anul anterior, aceasta fiind cea mai mare crestere inregistrata pana in prezent, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.

Unul dintre motivele situatiei il reprezinta numeroasele investitii anuntate in zona. Cele mai mari scumpiri au avut loc, in 2007, in sudul orasului. Dupa ce s-a anuntat ca zona metropolitana a Clujului va dispune de 185.000 de hectare, toate terenurile de la periferia orasului sunt luate in calcul pentru dezvoltari imobiliare, in principal pentru constructia de blocuri sau case. Printre localitatile aflate in vizorul investitorilor sunt Becas, Borhanci, Faget, Floresti si Apahida. In ultimul an, in oras au inceput sa se construiasca tot mai multe proiecte mixte, care cuprind locuinte, arii de birouri si comerciale. In plus, Cluj-Napoca este unul dintre orasele care se va „inalta” cel mai mult in urmatorii ani. Cele mai inalte cladiri, doua turnuri de cate 35 de etaje, sunt anuntate in proiectul Sigma Center, situat in centrul orasului pe locul actualului centru comercial Sigma Shopping Center.

Retailul peste Bucuresti

Unul dintre cele mai dezvoltate segmente ale pietei este cel de retail. Anul trecut, Cluj-Napoca a fost orasul cu cea mai mare suprafata inaugurata din Romania, de 101.000 de metri patrati inchiriabili, in cadrul a doua proiecte, dintre care 61.000 de metri patrati in Polus Center si 40.000 de metri patrati in Iulius Mall. „Pentru prima data pe piata de retail din Romania, alt oras decat Bucurestiul atinge cea mai mare suprafata de centre comerciale pe cap de locuitor: de 0,2 metri patrati, in Cluj-Napoca, in comparatie cu 0,05 metri patrati de spatii in Capitala”, se mentioneaza intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Prin numarul si suprafata proiectelor comerciale anuntate, Clujul este unul dintre orasele unde consultantii imobiliari estimeaza o supraoferta in urmatorii ani, care nu poate fi sustinuta de piata.

Pentru anul 2010 este anuntat un stoc de 456 de metri patrati la o mie de locuitori, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Cu toata suprafata comerciala noua, cererea de spatii comerciale stradale ramane mare, iar cele mai cerute zone sunt in Bulevardul Eroilor, Piata Unirii si strada Regele Ferdinand, potrivit CBRE Eurisko. Nivelul chiriei lunare se situeaza, in zonele centrale, intre 45 si 80 de euro pe metru patrat si, in zonele semicentrale, intre 15 si 35 euro.

Industrial

Pe locul doi in privinta dezvoltarilor se afla segmentul industrial. Exceptand parcurile industriale Tetarom, dezvoltate de autoritati anul trecut, in Cluj-Napoca au fost gata spatii industriale sau de depozitare noi, cu o suprafata de aproximativ 30.000 metri patrati, potrivit CBRE Eurisko. Parcul industrial Tetarom III are 154 hectare, dintre care 90 hectare sunt ocupate de Nokia si subcontractorii sai, 20 hectare au ramas Consiliului Judetean pentru diferite intrebuintari si restul de 44 hectare sunt destinate altor firme. In cadrul Tetarom, si Emerson intentioneaza sa deschida o fabrica, fiind interesat de achizitia a zece hectare. Preturile de inchiriere pentru spatiile industriale din Cluj-Napoca sunt cuprinse intre doi si sase euro/metru patrat/luna, in functie de tipul spatiului, se mai mentioneaza in studiul CBRE Eurisko.

Pe langa proiectele autoritatilor, dezvoltatorul ceh CTP Invest a anuntat ca va construi un parc industrial la Cluj-Napoca, care face parte din reteaua de zece centre in valoare de 100 de milioane de euro, restul primelor proiecte urmand a fi realizate la Bors si Pitesti.

Rezidential de la 920 de euro pentru un metru patrat

Cererea de locuinte din oras insumeaza intre 13.000 si 15.000 unitati, potrivit CBRE Eurisko. Noile ansambluri tind sa se dezvolte in cartierele Buna Ziua, Calea Baciului, Manastur-Campului, Manastur-Negoiului, Becas si Gheorghieni - Borhanci, unde pretul apartamentelor poate ajunge si pana la 2.000 euro/metru patrat construit. Aceste ansambluri au apartamente cu una-patru camere si se adreseaza segmentului de populatie cu venituri medii si mari.

La polul opus se afla cartiere precum Andrei Muresanu, Zorilor, Marasti si Manastur unde se gasesc, in prezent, cele mai ieftine apartamente noi cu o camera, de 55.000 euro. Preturile apartamentelor variaza intre 920 si 2.000 euro/metru patrat construit+TVA, in functie de locatie, amplasare in cadrul ansamblului si finisaje. Vanzarea apartamentelor incepe, de obicei, odata cu demararea lucrarilor. Cele mai multe dintre proiectele anuntate cuprind apartamente.

De exemplu, in cadrul Cartierului Tineretului, dezvoltat de Polus Center, vor fi construite 5.800 de locuinte, dintre care 80% apartamente. Complexul va cuprinde si imobile de birouri, un liceu si o gradinita, spatii comerciale, parc si alte arii auxiliare. Primaria pune la dispozitia dezvoltatorului terenul, iar in schimbul acestuia va primi gratuit 384 de locuinte si o parte din profitul rezultat din vanzarea imobilelor. Un alt mare proiect aflat in constructie este Tower Park, amplasat in zona calea Floresti, dezvoltatorul este compania Tower, con- trolata de omul de afaceri Mihai Chezan.

Ansamblul are 470 de apartamente, din care a fost vandut deja 35%. Pretul unui apartament variaza intre 945 si 1.600 de euro/metru patrat construit + TVA, in functie de etaj, pozitia pe etaj si priveliste, la care se adauga parcarea, de 8.500 de euro + TVA. Proiectul cuprinde trei cladiri de 18 etaje si patru de cate 12 etaje, una fiind destinata unui hotel de patru stele, urmand a fi cedat Facultatii de Agronomie in schimbul terenului. In plus, ansamblul va avea si o cladire cu o suprafata de 30.000 de metri patrati, dintre care primele trei etaje vor fi destinate unui mall si restul spatiilor de birouri. „Speram ca pana la sfarsitul anului sa inceapa lucrarile la Grand Tower din Frunzisului, cu aproximativ 350 de apartamente si o suprafata construita de 54.000 de metri patrati”, spune Carla Iacob, consultant de vanzari la Tower

. La etajele inferioare ale Grand Tower vor fi amenajate spatii comerciale si de birouri. Proiectul va cuprinde trei imobile. Din proiectul Bonjur Residence s-au vandut pana acum in jur de 75 de apartamente, potrivit reprezentantilor Nobila Casa, agentul exclusiv de vanzare al proiectului. Preturile apartamentelor incep de la 920 euro/metru patrat construit + TVA si ajung pana la 460.000 de euro un penthouse cu sase camere, la care se adauga parcarea de 9.500 euro+TVA. Printre ultimele construite in cadrul proiectului vor fi zonele de birouri. Grupul de firme Target din Cluj-Napoca intentioneaza sa infiinteze un fond imobiliar care ar permite constructia a doua ansambluri rezidentiale cu 500 de unitati in total.

Birouri: 84.000 metri patrati

Pe segmentul spatiilor de birouri, Cluj-Napoca este al doilea oras dupa Bucuresti in ceea ce priveste numarul de cladiri de birouri de clasa A, potrivit CBRE Eurisko. Anul trecut, in oras, au aparut trei imobile de birouri care au o arie inchiriabila de 20.150 metri patrati. Cladirea de birouri de clasa A se concentreaza in zona centrala, in aria Calea Dorobantilor si bulevardul 21 Decembrie 1918. Anul acesta vor fi lansate cinci noi proiecte imobiliare mixte care vor include si spatii de birouri, urmand sa aduca, in urmatorii ani, aproximativ 84.000 metri patrati inchiriabili, potrivit CBRE Eurisko.

De exemplu, spatii de birouri se vor construi si in cadrul proiectului Akademia Center, care in total va avea o suprafata construita de 41.000 metri patrati, cea mai mare arie fiind destinata zonei comerciale. Pe langa faptul ca sunt amplasate in cadrul proiectelor mixte, imobilele de birouri au, de obicei, in apropiere construit si un hotel. Vor fi insa si imobile numai de birouri. Silver Tower este un imobil de birouri de clasa A cu o suprafata de 6.000 de metri patrati, distribuiti pe sapte etaje. Pana in prezent, au fost vandute cinci etaje, cu preturi de lista de 2.700 de euro/ metru patrat inchiriabil + TVA.

Cele mai multe dintre companii au achizitionat suprafete cuprinse intre 50 si 200 de metri patrati. Firmele care au achizitionat un etaj intreg, de aproximativ 800 de metri patrati, au primit discounturi. Lucrarile de constructie la acest proiect au inceput in primavara acestui an si vor fi finalizate la inceputul anului viitor. Chiriile sunt, lunar, pe metru patrat, de aproximativ 20 de euro pentru imobilele de clasa A si de 15 de euro pentru cele de clasa B, fiind comparabile cu cele din Bucuresti. De exemplu, chiria in cadrul spatiului de birouri din Global Plaza va fi intre 14 si 17 euro/metru patrat/luna.

 Alina Botezatu