Cleveland, orasul ipotecat

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

28.01.2008 - Evenimentul Zilei
Cleveland, orasul ipotecat

Orasul Cleveland, din statul american Ohio, a devenit simbolul crizei imobiliare americane.

Zeci de mii de locuitori ai acestui oras, unul dintre cele mai sarace din Statele Unite, au ramas pe drumuri dupa ce au intrat in incapacitate de a rambursa creditele accesate, scrie agentia de presa AFP. Fost oras industrial, Cleveland mai are acum doar 450.000 de locuitori, de la aproape un milion - cat numara in urma cu cateva decenii, efect al delocalizarii companiilor si disponibilizarii angajatilor.

Orasul din Ohio a devenit emblema crizei, intr-o tara in care 2,1 milioane de persoane au intrat in incapacitate de plata a creditelor contractate in urma cu un an si au ramas pe drumuri. Aici, pretul locuintelor a scazut cu 10% anul trecut, iar 70.000 de persoane si-au pierdut casele in 2007, fata de 120 in urma cu sase ani.

Aproape 30% din populatie traieste sub pragul de saracie - stabilit de guvern la venituri de 20.000 de dolari pe an pentru o familie de patru persoane. „Acest model de imprumut, cu o rata initiala a dobanzii redusa, pentru a atrage clientii, si care se dubleaza sau chiar tripleaza pe parcurs, este total nepotrivita pentru persoane cu locuri de munca nesigure. Dar bancilor nu le-a pasat“, spune Frank Jackson, primarul orasului.

Speculatorii n-au ratat sansa de a se imbogati

In paralel, o noua afacere prinde „aripi“: americanii expulzati din casele lor din cauza incapacitatii platii creditelor isi rascumpara casele de la speculatori, care le-au cumparat de la banci, in urma cu cateva luni, la preturi de mizerie. Georgina Wilborn, o pensionara in varsta de 70 de ani, si fiica sa, Ola, femeie de serviciu intr-o fabrica, au acceptat sa plateasca o rata lunara de 400 de dolari timp de 15 ani, pentru a-si recupera casa de la marginea orasului Cleveland.

Casa cu doua camere a fost cumparata in septembrie de compania texana Econohomes cu 7.875 de dolari si revanduta acum celor doua femei cu 34.000 de dolari. Cand au cumparat-o initial, in 2003, pentru 44.000 de dolari, Georgina si Ola plateau o rata lunara de 470 de dolari unei societati de credite imobiliare, care le-a acordat imprumutul fara sa se intereseze foarte mult de capacitatea lor de rambursare. Plasate acum pe „listele negre“ ale bancilor, cele doua femei se vad nevoite sa apeleze la societati ca Econohomes, care fac profit din revanzarea caselor abandonate.

Adelina Vlad