Cladire de birouri pe structura metalica

Imobiliare

08.07.2008 - Financiarul.ro
Constructia ridicata pe strada Sfantul Lazar marcheaza o premiera in constructiile civile iesene: este prima cladire de birouri din Iasi realizata pe structura metalica 

 

Prima cladire de birouri pe structura metalica din capitala Moldovei este deja finalizata, "building-ul" de pe strada Sf. Lazar, investitie a omului de afaceri Gabriel Surdu, fiind considerat de catre specialisti o noutate pentru sectorul iesean al constructiilor.  

 

"Este prima cladire de birouri din Iasi realizata pe structura metalica. Planseele sunt din beton, iar tamplaria din aluminiu. Aceasta este completata, in stilul arhitectural modern, cu pereti cortina Schuco cu geamuri Low E. Peretii au izolatia termica in 3 straturi pe toate laturile. Este important de stiut faptul ca ahitectii si proiectantii implicati in acest proiect sunt din Iasi si merita toata aprecierea pentru munca lor. Este vorba de Dragos Ciolacu, Septimiu Luca, Constantin Medaru si Gheorghe Palamaru", ne-a declarat Gabriel Surdu, presedintele Grupului de Firme "Terramold"  

Aproximativ 4.400 mp desfasurati pe 11 niveluri 

 

Cladirea, avand la baza forma de trapez dreptunghic pe o arie construita de 350 mp, este amplasata in centrul municipiului Iasi, pe un teren in suprafata totala de aproximativ 590 mp, in care sunt inclusi si cei 113 mp pentru parcajul la nivel, proiectat pentru 20 de masini. Cu un regim de inaltime S+P+M+7+8(tehnic), aria desfasurata se cifreaza la 4.400 mp, in timp ce volumul construit se ridica la 13.500 mc.

"Tin sa mentionez ca, la subsol, este amenajata o parcare de 252,40 mp, cu acces prin elevator, la care se adauga un adapost pentru situatii de urgenta, grup electrogen, post trafo si un hidrofor cu rezerva de apa. Suprafata utila a subsolului masoara 401,80 mp, in timp ce suprafata construita este de 470 mp", a afirmat Gabriel Surdu.  

 

Parterul are aria utila de 326,40 mp, fiind destinat pentru sediul unei banci. La mezanin, cu suprafata utila de 295,75 mp, pot fi amenajate birouri pe o suprafata de 244,55 mp la care se adauga o terasa de 35,20 mp. Etajele 1, 2, 3, 4 si 7 au alocata o suprafata de 330,35 mp pentru birouri, suprfata utila a fiecarui nivel fiind de 382,25 mp. La etajul 5, in afara de birourile extinse pe 294 mp, va exista si o terasa de 36.90 mp. Ultimul nivel, cel de-al optulea, ocupa o arie utila de 237 mp si este rezervat functiunilor tehnice. 

Lifturi panoramice si pereti rezistenti la foc 

 

Intrarea la parterul cladirii de birouri din strada Sf. Lazar este prevazuta, pe langa scarile exterioare, cu acces pentru persoane cu dizabilitati locomotorii. "Treptele, lobby-ul, receptia precum si fatadele lifturilor sunt placate cu granit, la fel si scara interioara si cea de evacuare in caz de incendiu. Trebuie mentionat faptul ca au fost montate doua lifturi rapide panoramice Schindler model 2007, ultra moderne, cu cabina din inox, oglinzi, manere si pardoseala din granit", a afirmat dezvoltatorul.  

 

Materialele utilizate si finisajele corespund cerintelor PSI din scenariul de siguranta la foc, respectiv proiectul de arhitectura (structura, usile de acces, geamurile exterioare, casa liftului si casa scarii sunt protejate de incendiu). "Ca un element mai putin intalnit, peretii sunt protejati impotriva focului cu gips carton special antifoc, avand o rezistenta de 2 ore si 30 de minute", a precizat Surdu.  

Amenajari interioare corespunzatoare clasei A 

 

Fiecare nivel beneficiaza de intrare securizata prin sistem separat de control acces. Intrand in birouri, se poate observa ca spatiul a fost tratat ca un cadru deschis, neobturat de pereti inutili. Inaltimea unui nivel in interiorul birourilor este de 3,10 m si de 2,90 m pe holuri. "Amenajarile interioare sunt corespunzatoare clasei A pentru cladiri de birouri. Am optat pentru geamuri largi, care se pot deschide, pentru ca beneficiarii sa se poata bucura, daca doresc, de aer curat si de lumina soarelui", a punctat proprietarul cladirii.  

 

"In ceea ce priveste compartimentarea spatiilor interioare, aceasta se va calcula si realiza, contra cost, conform planurilor de organizare a activitatii puse la dispozitie de chirias. De retinut este faptul ca aceste compartimentari se vor face numai pe traseul grinzilor, pentru a nu afecta retelele de utilitati", a adaugat Gabriel Surdu.Pardoselile sunt finisate si pot fi acoperite cu mocheta, parchet, placi ceramice etc, in functie de optiunea locatarului. 

Acces prin carduri si supraveghere video 

 

Ca si locatie si functionalitati asigurate, cladirea se preteaza foarte bine pentru activitati de birou sau servicii bancare. "Aceasta rezida din faptul ca se afla in apropiere de sediile administratiilor locale, bancilor, marilor hoteluri si restaurante, avand acces direct din strada Sfantul Lazar nr. 64-66 dar si din strada Sfantul Constantin. De asemenea, la maximum 5 minute de mers pe jos, pot fi gasite toate mijloacele de transport public disponibile in municipiu", a subliniat presedintele "Terramold" cateva din avantajele locatiei.  

 

Printre altele, cladirea mai beneficiaza de dotari suplimentare, cum ar fi adapost antiatomic, usi rezistente la foc. De asemenea, a fost montat un sistem complet de securitate: acces prin carduri, supraveghere video, portar la receptia din lobby, precum si loc pentru fumat (in cladire nu se fumeaza). 

 

Mai mult, la intrarea in cladire este amplasat un panou informativ - totem pe care vor fi inscrise firmele locatare ale cladirii. La fiecare etaj este montata o firma luminoasa, ce asteapta sa fie personalizata cu identitatea vizuala a viitorului chirias. 

Contorizare individuala a utilitatilor, pe fiecare nivel 

 

Sistemul de incalzire cu aer cald cu ventiloconvectori, cate doi la fiecare nivel, este asigurat prin centrala termica de pe fiecare etaj. "De retinut este faptul ca fiecare nivel beneficiaza de contorizare individuala a utilitatilor. In ceea ce priveste climatizarea cu aer rece din ventiloconvectori, de asemenea cate doi la fiecare nivel, se realizeaza prin chillerul amplasat deasupra ultimului nivel. De aceea, divizarea costurilor pentru acest serviciu se face conform cotei aferente suprafetei inchiriate", a explicat Gabriel Surdu. 

 

Acesta a adaugat ca sunt montate UPS-uri pe fiecare nivel, in functie de necesitatile clientului.Reteaua IT este prevazuta pe fiecare nivel in parte cu rack-uri, patch-panel-uri si prize in stalpii laterali si, optional, sunt disponibile cabluri pentru conectare prin stalpi aparenti in functie de amplasarea birourilor si a altor utilitati ale clientului.  

 

"Viitorii chiriasi vor putea alege intre trei furnizori de servicii de telecomunicatii disponibili cu retele de telefonie fixa, mobila si cablu tv", a mentionat Surdu.Important de stiut de catre potentialii chiriasi, pentru care o pana de curent poate insemna pierderi de date si implicit de bani, este ca alimentarea permanenta cu curent electric va fi asigurata printr-un generator individual cu pornire automata.