Cine va stabili urmatorul record pe segmentul de birouri

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

01.11.2007 - Ziarul Financiar

publicat pe 6.09.2007

 

Piata tranzactiilor cu imobile de birouri a avut o ascensiune puternica in ultimii patru ani, atingand luna trecuta pragul record de 120 de milioane de euro, odata cu vanzarea cladirii de birouri America House, situata in Piata Victoriei din Capitala, catre Ixis Corporate & Investment Bank, subsidiara a grupului financiar francez Natixis.

Imobilul de birouri America House a fost unul dintre cele mai vanate proiecte imobiliare de pe piata romaneasca in ultimii doi ani, datorita locatiei centrale si a faptului ca este inchiriata in intregime, situatie in care ar putea genera venituri de circa 7 mil. euro pe an, potrivit reprezentantilor GTC, companie care a dezvoltat imobilul de birouri.

Avand in vedere amploarea acestei tranzactii, cine va stabili urmatorul record pe piata de birouri?

Potrivit unor consultanti imobiliari anul acesta ar putea incepe negocierile pentru vanzarea altor trei-patru proiecte de birouri.

"Anul acesta este posibil ca pragul de 120 mil. euro sa fie depasit, de trei-patru tranzactii.

Insa nu cred ca toate se vor incheia anul acesta, dar sigur incep discutiile din acest an", spune Cristian Ustinescu, development business manager in cadrul DTZ Echinox.

Exista insa firme de consultanta care considera ca recordul stabilit de America House va fi greu de atins prin vanzarea unei singure cladiri, care sa fie deja inchiriate in totalitate. "O tranzactie pe birouri cu o valoare mai mare o intrevad doar la o vanzare de portofoliu. Nu mai sunt cladiri mari, inchiriate, care pot depasi valoarea de 120 de milioane de euro", a declarat Catalina Jigman, partener in cadrul Eurisko. Precedentul record pe piata de birouri a fost stabilit de parcul de afaceri S-Park, vandut de Primavera Development catre Immoeast pentru 101,5 milioane de euro.

Cladirile de birouri care ar putea bate pretul platit pentru America House se afla in zonele noi de birouri Baneasa si Pipera. Tranzactia a stabilit un nou record si in ceea ce priveste valoarea randamentului, care a scazut pentru prima data sub 6%. Practic, scaderea randamentului este primul semnal ca in urmatoarea perioada vom asista la tot mai multe tranzactii derulate de fonduri institutionale, in pofida celor speculative, care se vor indrepta catre alte piete.

 

Catalin Lupoaie