Cinci sfaturi utile pentru o tranzactie imobiliara reusita

Imobiliare

03.02.2010 - Money.ro
Cinci sfaturi utile pentru o tranzactie imobiliara reusita

Ai decis sa iti cumperi o casa, te-ai hotarat asupra imobilului si ai ales cea mai buna oferta de finantare. Partea cea mai dificila abia a inceput. Citeste care sunt cele mai importante cinci elemente pe care trebuie sa le urmaresti pentru a incheia o tranzactie reusita.

1. Constructia

Vremea vanzarii “off plan” a apus la fel de repede precum a inceput. Vazuta ca o decizie rentabila in perioada de boom imobiliar, odata cu limitarea creditarii si a instabilitatii pietei, achizitia pe hartie a devenit istorie.

Este important ca imobilul/ansamblul sa fie in stadiul avansat de executie, sa se lucreaze intensiv si dezvoltarea sa avanseaze permanent.

“Este foarte greu, daca nu imposibil, sa convingi un potential client sa cumpere in stadiu “off plan” in ziua de azi. Accesul la finantare este mult mai greoi, iar oamenii vor sa fie siguri ca fac o afacere buna. Daca nu le arati produsul, daca periodic nu le poti demonstra inaintarea lucrarilor, nu mai prezinti interes,” spune Veronel Butnarus, Trident-Residence.

2. Dezvoltatorul

Este vital ca dezvoltatorul sa aiba capacitatea de a duce la bun sfarsit proiectul inceput, indiferent de volumul vanzarilor. Intereseaza-te ce alte proiecte a mai construit si cat de multumiti sunt locatarii acestora. Viziteaza santierul cat de des iti permite timpul.

"Nu este o solutie rentabila sa construiesti cu banii clientului. Exista riscul sa nu vinzi suficient, sa intri in impas financiar si astfel sa ratezi afacerea. Daca pana acum oricine avea o suma substantiala de bani putea intra in zona dezvoltarilor imobiliare, odata cu tensiunile financiare globale piata s-a cernut", spune Luciana Petrescu, director general Net Worth Advisory.

3. Banca

Implicarea unei banci intr-o dezvoltare este si o garantie pentru client. Pentru a oferi dezvoltatorului finantare, banca face cercetari amanuntite in ceea ce priveste solvabilitatea partilor implicate.

4. Utilitatile

Cum ar fi sa cumparati o locuinta noua si sa descoperiti ca nu exista racordare la utilitati? Ba mai mult, dupa ce ati semnat contractul de vanzare-cumparare sa fiti anuntati ca trebuie sa platiti in plus cateva mii de euro pentru racordare? Este vital sa aflati toate datele inainte de a perfecta tranzactia.

“Nu neglijati subiectul utilitatilor. Nu considerati ca este totul in regula si ca dezvoltatorul se va ocupa de la sine de acest aspect. Intr-un plan ideal asa este normal, dar paza buna trece primejdia rea,” a adaugat Butnarus.

5. Nu semna ca primarul

Este foarte important ca o tranzactie sa fie caracterizata de transparenta. Sa aveti acces la documente si sa le cititi cu atentie. Fie ca discutam despre rezervare, ante-contract sau contractul de vanzare-cumparare, cititi-le!

“Nu trebuie sa plecati din start cu ideea ca ceva nu este in regula, insa in acele documente se poate afla o clauza pe care nu o intelegeti sau poate doriti sa mai adaugati ceva. Asa toate partile implicate au timp si stiu ce anume doresc sa negocieze, clarifice, corecteze,” a subliniat Adrian Bercea, organizator TNI.