Cinci plaje turistice vor fi administrate de noi operatori

Imobiliare , LEGISLATIE / REGLEMENTARI

04.04.2008 - Bursa

In urma desfasurarii licitatiilor organizate de Directia Apelor "Dobrogea - Litoral" (DADL), pentru inchirierea plajelor turistice de pe litoral, si dupa solutionarea contestatiilor depuse, au fost declarate castigatoare firmele "Tracon" SRL - pentru sectorul Navodari III zona 1, "Holliday Beach" SRL - pentru Navodari IV zona 1, "Stelcati" SRL - Mamaia II, "Romned Port Operator" SA - Mamaia VII si Costinesti II. In cazul sectoarelor de plaja cordon litoral Eforie Nord - Eforie Sud I si Olimp I (pentru care nu au fost depuse oferte), Eforie Nord II si Venus I zona 2 (pentru care a fost depusa numai cate o singura oferta valida, cinci firme fiind descalificate) licitatia va fi reprogramata.

Ofertele depuse de solicitanti in cadrul licitatiei de inchiriere au fost deschise in perioada 25 - 27 martie. Este vorba des-pre noua sectoare de plaja care nu au mai fost inchiriate pina acum sau care au revenit in administrarea DADL, dupa ce au fost reziliate contractele incheiate cu operatorii datori la plata chiriilor, respectiv: Navodari III zona 1 (delimitat de zona "Hanul Piratilor" si campingul "Marina Surf"); Navodari IV zona 1 ("Perla Majes-tic" - camping pescaresc); Mamaia II ("Enigma" - "Estival"); Mamaia VII (Cazino Sud - terasa "Azur"); Eforie Nord II (hotel "Belona" - dig tabara "Luminita"); cordon litoral Eforie Nord - Eforie Sud (dig tabara "Luminita" - terasa societatii "Azur" SRL); Costinesti II (str. Marii - hotel "Forum"); Olimp I (canal descarcare lac Tatlageac - piscina "Oltenia"); Venus I zona 2 (hotel "Carmen" - hotel "Silvia"). Plaja din zona "La steaguri", din statiunea Neptun, un alt caz in care a fost reziliat contractul de prestari servicii, va fi operata in acest sezon estival de catre DADL, ea nefiind inserata in ordinul ministrului Mediului privind licitatia de inchiriere, dupa cum a declarat Gheorghe Babu directorul general al DADL.

Dupa deschiderea ofertelor si desemnarea primilor castigatori au fost depuse sapte contestatii, dintre care cinci considerate neintemeiate de comisia de licitatie. In urma solutionarii contes-tatiilor admise, pe sectoarele de plaja Cos-tinesti II si Mamaia VII, castigatorul initial, "Mark-Pel Company" SRL a fost inlocuit cu "Romned Port Operator". Pentru sectorul din Mamaia au fost depuse doua oferte, iar pentru cel din Cos-tinesti cinci. Gheorghe Babu a declarat ca regulamentul privind criteriile de selectie lasa loc interpretarilor. Posibilitatea inserarii la capitolul "investitii" de utilaje care nu sunt necesare intretinerii efective unui sector de plaja a contrabalansat in prima faza situatia. Spre exemplu, un agent economic a trecut la capitolul investitii un autoturism Dacia Logan.

Agentii economici care au castigat licitatia au posibilitatea sa administreze res-pectivele sectoare de plaja timp de 10 ani. Ei vor avea obligatia sa puna la dis-pozitie o suprafata de plaja necesara organizarii si desfasurarii serviciului public de salvare acvatica - salvamar si a posturilor de prim ajutor, conform prevederilor actelor normative care le reglementeaza. De asemenea, operatorii acestor plaje au obligatia sa intretina si sa igienizeze zilnic suprafata de nisip prin dotarea cu recipiente pentru colectarea selectiva a deseurilor, indepartarea corpurilor ascutite si dure (de pe nisip si zona de imbaiere), colectarea si transportul la gropile de gunoi a corpurilor straine (scoici vii, gunoaie, mortalitati piscicole, produs petrolier etc.), executarea lucrarilor de intretinere, igienizare, nivelare si afanare a patului de nisip, cu utilaje specializate, conform programului stabilit de DADL. De asemenea, agentul economic are obligatia sa incheie un contract privind preluarea deseurilor cu o unitate specializata