CIFRE Bancile s-au inteles in sfarsit cu Boc

Finante Banci

22.07.2009 - Gandul
CIFRE Bancile s-au inteles in sfarsit cu Boc

Succesul programului „Prima casa”: 11 case in doua saptamani

ING s-a retras si anunta un produs concurent

Prima fotografie a programului „Prima casa“ n Foto: ZF

Unsprezece case. Doar atat au reusit romanii sa achizitioneze in doua saptamani, de cand a demarat programul guvernamental “Prima casa”. Valoarea totala a creditelor acordate pana acum este de circa 450.000 euro, din miliardul de la Guvern. Astfel ca, dupa ce guvernantii, in frunte cu premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, anuntau cu mare tam-tam ca pe 15 iulie toate cele 20 de banci vor da credite “Prima casa”, lucrurile nu stau chiar asa.

Mai mult, ING a anuntat ieri ca s-a retras din program, dupa ce initial solicitase un plafon de creditare de 20 de milioane euro, iar dupa realocare primise 13,6 milioane euro. Care este motivul renuntarii? Costurile suplimentare pe care ar trebui sa le achite creditorul, spun reprezentantii ING, care, in plus, au anuntat ca vor lansa un produs concurent la “Prima casa”, prin care si cei care detin deja o locuinta isi vor putea lua rapid un credit pentru o alta casa.

“In urma analizei Conventiei de Garantare pentru programul „Prima Casa” (...) compania a decis sa nu mai participe in programul „Prima Casa” deoarece procedura de acordare a garantiei presupune o administrare speciala de catre banca, generand astfel costuri suplimentare ce nu sunt in concordanta cu modelul de distributie al ING Bank”, se arata intr-un comunicat al ING.

In schimb, conducerea Fondului de Garantare spune ca abia ieri (marti-n.red.) au fost informati de Ministerul Finantelor ca ING a iesit din program. Astfel ca cei 13,6 milioane euro vor fi redistribuiti intre celelalte banci. “Alocarea se va face in functie de sumele cheltuite de fiecare banca.

Oricum, hotararea de guvern (privind “Prima casa”) prevede ca la fiecare trei luni se face o redistribuire a fondurilor, in functie de sumele consumate pana la acel moment”, a declarat pentru Gandul directorul executiv al Fondului de Garantare, Irina Constantinescu.

Credite intre 40.000 si 50.000 de  euro

Potrivit lui Constantinescu, in medie, sumele acordate drept credite “Prima casa” variaza intre 40.000 si 50.000 euro, dar sunt si dosare pentru suma maxima permisa de program, de 57.000 euro. Norocosii care au reusit sa obtina creditele sunt din Bucuresti, Cluj, Pitesti, Piatra Neamt, Iasi, Turnu Severin. In prezent, doar 13 banci din cele 19 banci au semnat conventiile cu FNGCIMM. Insa situatia se va schimba, ne-au asigurat reprezentantii Fondului de Garantare, dupa discutiile pe care premierul Boc le-a avut ieri la Guvern cu bancherii care nu semnasera conventiile. In sedinta de guvern de miercuri vor fi si aprobate actele necesare pentru ca toate cele 19 banci interesate sa poata derula activitati de creditare in cadrul Programului „Prima casa”. Astfel, conventia de garantare a creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte va permite includerea in program si a apartamentelor nou-construite prin credit bancar si deja ipotecate.

Alte probleme discutate la Guvern au fost modul de constituire a asigurarii pentru  locuinte si de executare a garantiei in caz de neplata, stabilindu-se ca garantia este irevocabila. In forma actuala, conventia prevede anumite situatii in care garantia nu se plateste, bancherii nefiind de acord cu aceste prevederi.