Chiriile vilelor scumpe au luat-o la galop

TENDINTE , Imobiliare

07.12.2007 - Adevarul

O astfel de proprietate din Kiseleff, transformata in birou, aduce in prezent proprietarului peste 200.000 de euro anual

Vilele Bucurestiului de altadata sunt mine de bani pentru proprietarii lor. Pe fondul stocului inca limitat
de spatii de birouri din Capitala, ele s-au transformat in sedii ale unor companii cu un numar mic de angajati, dar deosebit de potente financiar.

Ultimele evolutii pe acest segment al pietei imobiliare surprind o importanta crestere a nivelului chiriilor pentru spatiile in vile din Aviatorilor, Kiseleff, Primaverii, Dorobanti, Floreasca, Ion Mihalache sau Casin.

Mirela Raicu, corporate account manager al agentiei imobiliare Esop Consulting, afirma ca "cererea mare de pe piata a condus la solicitarea unor preturi foarte mari, care genereaza scaderi importante in dinamica de tranzactionare". Specialistii puncteaza in fapt o crestere semnificativa a tarifelor pe aceasta nisa a pietei imobiliare. Si adesea, majorarea nu este sustinuta de calitatea constructiei si locatie.

Chiriile, nejustificat de mari

De aceea, discrepantele dintre pretul solicitat de proprietari si cel de finalizare a unei tranzactii s-au adâncit (vezi tabelul). „Vilele cu suprafete de peste 600 de metri patrati rivalizeaza la chirii cu centrele de afaceri de clasa A, insa din punctul de vedere al dotarilor si al finisajelor se plaseaza intre standardele B si C.

In cazul vilelor, chiriasii platesc multe spatii, precum subsoluri, mansarde sau holuri, pe care nu le pot utiliza, diferenta dintre suprafata inchiriabila si cea utila variind intre 25% si 40%, in conditiile in care procentul optim se plaseaza in jurul valorii de 15%", detaliaza Mirela Raicu. Toata piata de birouri a avut un trend ascendent in 2007. Fie ca vorbim de chirii, de stocul existent sau de noi proiec­te, cifrele nu au batut pasul pe loc.

Ionut Morariu