Chiriile scad incet si sigur in Bucuresti

Imobiliare

12.08.2009 - Cotidianul

Chiriile continua sa scada usor, in timp ce oferta de apartamente date spre inchiriere sporeste de la luna la luna.
 
Scaderile chiriilor la apartamentele vechi sunt nesemnificative, de cateva procente, in luna iulie, comparativ cu luna iunie 2009. In schimb, tot mai multi detinatori de apartamente decid sa le scoata spre inchiriere. Actorii implicati in piata imobiliara sustin ca luna septembrie ar putea aduce ceva scumpiri ale preturilor la chirii din cauza venirii studentilor in Bucuresti.
 
“Din totalul de 2.673 de apartamente nou aparute pentru inchiriere in luna iulie, mai mult de 40% au fost reprezentate de spatiile locative de doua camere. Chiria medie solicitata de proprietarii acestora a fost de 423 de euro, in scadere cu 1% fata de cea din luna iunie.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, chiria a scazut cu 28%”, arata raportul pe luna iulie, realizat de serviciul de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro.
 
Luna trecuta a adus pe piata imobiliara a Bucurestiului 880 de garsoniere pentru care s-a solicitat in medie un pret initial de 296 de euro, mai redus fata de luna anterioara cu un procent nesemnificativ, aproximativ 1,1%. Raportat la perioada lunii iulie a anului trecut, pentru o garsoniera se solicita un pret de inchiriere mediu de 380 de euro, mai mare cu 23% decat in prezent. “Numarul de apartamente de trei camere scoase la inchiriere in iulie a crescut cu 7% fata de iunie, inregistrandu-se 575 de unitati. Pretul mediu de inchiriere a fost chiar acelasi cu cel de luna precedenta, de 595 de euro. Raportat la iulie 2008, chiria solicitata de proprietari a scazut cu 31%, diferenta fiind de 260 de euro”, mai arata raportul AnunturiParticulari.ro.
 
Exista si o exceptie, apartamentele de patru camere, la care pretul de inchiriere a crescut. Chiria medie solicitata de catre proprietarii de apartamente cu patru camere a fost de 905 euro, remarcandu-se o crestere a pretului cu 3% raportat lunii precedente. Cresterea pretului solicitat pentru apartamentele de patru camere se explica prin numarul mic de oferte nou aparute pe piata, de doar 137 de unitati. De asemenea, explicatia vine si din faptul ca proprietarii sunt constienti ca detin un produs mai rar pe piata si ca cererea vine din partea unor persoane cu venituri ridicate. Totusi, fata de iunie 2008 chiriile apartamentelor de patru camere au scazut cu 20%.
 
“Pentru moment, piata se afla intr-o stare pasiva, preturile au inghetat, iar senzatia indusa e ca asteptam sa se intample un «ceva anume», care sa indice directia viitoare de urmat. In ceea ce priveste nivelul chiriilor, in luna septembrie vom asista la o crestere semnificativa a cererii, odata cu venirea studentilor, lucru ce va duce inevitabil la o crestere imediata a chiriilor solicitate de catre proprietari”, mai arata raportul site-ului imobiliar.