Chiriile s-au ieftinit cu 10%-30%. Specialistii spun ca vor mai scadea

Imobiliare

02.06.2009 - Gandul
Chiriile s-au ieftinit cu 10%-30%. Specialistii spun ca vor mai scadea

In Capitala chiria medie este acum cu circa 30% mai mica decat in decembrie

229 euro este chiria medie pentru o garsoniera in Berceni

De la sfarsitul anului trecut si pana acum, chiriile cerute de proprietari pentru toate tipurile de locuinţe au scazut in medie cu 30% in Bucuresti. In celelalte orase mari ale ţarii, scaderile chiriilor variaza intre10% si 30%.
Chiriile au scazut la inceput pentru ca deprecierea leului a scumpit, doar din curs, toate chiriile exprimate in euro. Proprietarii au inceput sa reduca atunci nivelul chiriei pentru a contrabalansa caderea leului faţa de moneda europeana.

De ceva timp insa, dupa semnarea acordului de finanÅ£are cu FMI si Comisia Europeana, cursul leului faÅ£a de moneda unica s-a stabilizat, insa chiriile si-au continuat declinul. Specialistii spun ca, desi scaderea a depasit deja de mult deprecierea leului, tendinÅ£a de ieftinire va continua si pe viitor. „Chiriile vor mai scadea cu inca 5 – 10% si se vor stabiliza pana in toamna cand vin studenÅ£ii; trendul este de scadere”, a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian. 

Un alt factor care va duce la scaderea chiriilor este numarul mare de apartamente noi care apar de la o luna la alta in oferta generala. „Pentru cei care vor sa inchirieze nu e tocmai un moment propice pentru ca cererea nu se manifesta. De-abia in iulie, dupa examenele de admitere la facultaÅ£i, vor incepe cautarile de chirii din partea studenÅ£ilor. Cei care cauta un apartament au sanse mari sa obÅ£ina un preÅ£ bun in iunie. De cresteri in perioada urmatoare nu poate fi vorba, ci probabil de unele mici scaderi”, ne-a declarat Sanda Moldovan, presedintele Uniunii NaÅ£ionale Imobiliare (UNIM).

Chiriile din Capitala sunt in topul ieftinirilor

Daca acum sase luni chiria medie ceruta pentru un apartament cu doua camere in zona Iancului din Capitala era de 452 de euro, in prezent a ajuns la 350 de euro, in scadere cu 22%. In cazul garsonierelor, scaderea a fost de 27%, de la 317 euro la 229 euro in zona Berceni.

In cartierul Militari, chiriile la garsoniere au scazut cu 22%, ajungand la 250 de euro. Nici preţurile de inchiriere pentru locuinţele din zonele centrale nu au stat pe loc.

Spre exemplu, daca acum sase luni chiria pentru o garsoniera din zona Unirii era de 455 de euro, acum a ajuns la 349 de euro. Si in cazul apartamentelor cu trei camere s-au inregistrat scaderi de 25%: in zona Titan chiria actuala este de 410 euro, in zona Drumul Taberei de 405 euro. In zona Calea 13 Septembrie, chiriile au scazut cu 29%, la 480 de euro, faţa de 684 cat se cerea acum o jumatate de an.

Chiriile vor scadea cu 20% in Sibiu

In Cluj-Napoca, la sfarsitul lui 2008, o garsoniera situata intr-o zona centrala se inchiria cu 220 – 230 de euro, in unele cazuri chiar si cu 250 de euro. Acum, nu se poate inchiria nici la 170 de euro si clientul negociaza si vrea 150 de euro. In Cluj-Napoca chiriile au scazut in medie cu 30%, dupa cum spune Moldovan. 

De la inceputul anului si pana in prezent, chiriile din ConstanÅ£a au inregistrat un declin de 10 – 15%, insa aceste procente de scadere vor fi recuperate in toamna, cand se vor intoarce studenÅ£ii, ne-a declarat Ioan Ududec, reprezentantul UNIM in judeÅ£. Singurele locuinÅ£e unde se vor inregistra cresteri sunt cele destinate inchirierii in regim hotelier, pentru sezonul de vara, pentru turisti. „Deja nu mai scade nimic. Lumea e in expectativa, sa vada daca bancile vor micsora dobanda pentru programul guvernului de achiziÅ£ie a primei case. Daca la sfarsitul anului trecut un apartament cu doua camere se inchira cu 250 – 300 de euro, acum chiria este de 200 -250 de euro, mai rar 300 de euro”, spune Ududec.

In ton cu scaderile este si Sibiul, unde in cinci luni de zile chiriile au scazut cu 20%. „Sunt foarte multe contracte care vor expira in aceasta perioada, iar chiriasii vor renegocia. Eu apreciez ca pana la sfarsitul acestui an chiriile vor scadea cu inca 20%”, a declarat, pentru Gandul, Bogdan Gicu, reprezentantul UNIM in Sibiu. La sfarsitul anului trecut, un apartament cu doua camere se inchiria cu 300 de euro, iar cum se inchiriaza cu maximum 250 de euro, in funcÅ£ie de zona, etaj si facilitaÅ£i.