Chiriile pentru spatiile comerciale scad si in 2010

Imobiliare

14.07.2009 - Cotidianul

Piata imobiliara comerciala este la pamant in toata Europa. Cel mai putin vor avea de suferit Parisul si Madridul, unde preturile se vor opri din picaj la finele anului.
 
Investitiile imobiliare in Europa Continentala, in primul trimestru, sunt mai mici cu 52%, comparativ cu 2008, investitiile internationale sunt mai mici 59%, in timp ce investitorii din alte regiuni decat Europa sunt mai putini cu 76%, arata un studiu al companiei DTZ. Chiriile din spatiile comerciale vor scadea si in 2010, potrivit DTZ, veniturile totale generate urmand a fi cu 20% mai mici in acest an. Chiriile sunt estimate a fi in crestere de abia in anii 2011-2012.
 
Studiul DTZ estimeaza ca, desi nu se intrevede o ameliorare pe termen scurt, valorile pozitive se vor intoarce gradual pe pietele europene in urmatoarele 12 luni, Paris si Madrid atingand valori corecte de tranzactionare pana la sfarsitul lui 2009.
 
“2009 se prezinta in continuare ca un an dificil pentru piata investitorilor si aceea a chiriasilor.
 
Desi vom asista la o intoarcere a valorilor pozitive pe pietele Europei Continentale, finantarea ramane o problema si ar putea functiona ca o bariera in calea revitalizarii activitatii pe segmentul proprietatilor comerciale, atat pe pietele europene, cat si in lume”, spune Magali Marton, director de research pentru Europa Continentala si Orientul Mijlociu. Investitiile s-au micsorat inca din 2008. Studiul Money into Property Europe mai arata ca volumul total al tranzactiilor inregistrate in Europa s-a redus cu mai mult de 50%, de la 229 de miliarde de euro in 2007 la 110 miliarde in 2008.
 
Conditiile dificile de finantare, combinate cu o stare de expectativa din partea cumparatorilor si a vanzatorilor au adus volumul investitiilor la 10 mld. de euro in primul trimestru al lui 2009, cel mai jos de cand DTZ urmareste acest indicator, mai arata DTZ.
 
La nivel de tara, declinul investitiilor straine in ponderea totala a investitiilor a fost mai pronuntat in Germania si Franta, unde in 2008 investitorii straini au reprezentat mai putin de 50% din volumul total. Investitiile straine si-au marit ponderea in Spania si Italia si au continuat sa reprezinte 90% din activitatea de tip investitional in Europa Centrala si de Est.