Chiriile pentru birouri vor scadea si in primul semestru din 2010

ANALIZE / COMENTARII

15.12.2009 - Business standard

Chiriile pentru spatiile amenajate in cladiri de birouri isi vor mentine trendul descendent si in prima parte a anului viitor, cea mai mare scadere fiind asteptata la birourile din clasa B, amplasate in zonele centrale, sustin analistii pietei imobiliare. Ritmul de scadere a preturilor va fi mult mai lent decat anul acesta, pentru birourile din zonele periferice expertii avansand chiar posibilitatea stagnarii chiriilor.

 “Anul viitor, pentru cladirile de birouri din clasa A, in zona centrala, pretul de ofertare nu va scadea. Va scadea pretul de contractare, insa nu foarte mult. Cand spun clasa A, ma refer la spatii din cladiri precum Bucharest Business Park sau Cathedral Plaza. In general, birourile din clasa A ofera conditii optime pentru angajati”, a declarat pentru Business Standard Razvan Gheorghe, managing director al agentiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.

El a explicat ca, la inceputul anului, nivelul chiriei la aceasta clasa de birouri se situa intre 19 si 22 de euro/mp si s-a mentinut pana in prezent, in conditiile in care tranzactii nu prea au fost, iar unele companii cautau spatii inca din 2008. In opinia sa, anul viitor este de asteptat sa scada chiriile la spatiile de birouri din zona centrala, dar care sunt incadrate in clasa B. "Avand in vedere ca dotarile nu se pot compara cu cele din clasa A, in acest caz s-ar putea observa o scadere de 10-15%, de la o medie de 14-18 euro/mp, cat este in prezent", considera Razvan Gheorghe.

De cealalta parte, in zonele periferice ale Capitalei, chiriile la birourile incadrate in clasa A ar putea inregistra scaderi usoare, de cateva procente, de la o medie de 14 euro/mp, in timp ce clasa B va stagna la nivelul de 10 euro/mp, au mai spus analistii imobiliari.

“In 2010, din cauza crizei, piata va mai scadea in primul semestru. Chiar daca vor exista semne de revenire, totusi, pretul chiriilor ar putea sa mai scada sub 10%, in prima parte a anului viitor”, a declarat Radu Zilisteanu, analist din piata imobiliara. Acesta a explicat ca pe piata imobiliara romaneasca spatiile de birouri au evoluat separat, fata de piata, in general.

“In ultimii ani, a existat cerere foarte mare. Apoi, oferta a depasit cererea. In 2009, spatiile din cladirile de birouri au fost supuse crizei, iar multe companii au decis sa-si restranga suprafata de birouri”, a mai spus el.

De altfel, in opinia acestuia, companiile ar putea sa-si mute sediile din zona centrala catre periferie, asa cum s-a intamplat cu spatiile comerciale din zona Piata Victoriei, de exemplu.

Multe magazine au ales sa se mute in mall-urile de la periferie, unde platesc o chirie mai mica.

Potrivit ultimului studiu al agentiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox-Property Times, pe termen scurt si mediu (3-12 luni), chiriile isi vor pastra trendul descendent, asteptandu-se o viitoare stabilizare, in a doua jumatate a anului 2010. Din aceleasi date reiese ca valoarea chiriei pentru zone “prime” este de 21 de euro/mp, in timp ce chiria variaza intre 10 si 19 euro/mp/luna, in cazul zonelor descentralizate. De asemenea, intrucat cresterea economica va fi negativa si in viitorul apropiat, DTZ se asteapta ca activitatea de inchiriere sa ramana redusa.