Chiriile mari determina companiile sa micsoreze suprafata magazinelor

TENDINTE , Imobiliare

29.10.2007 - Daily Business.ro

Nivelul ridicat al chiriilor pentru spatiile comerciale stradale determina majoritatea companiilor sa se orienteze catre suprafete mai mici sau sa se mute in mall-uri, a declarat Carmen Godeanu, senior real-estate broker in departamentul de spatii industriale si comerciale ale Regatta.

"Din cauza nivelului la care au ajuns preturile, o foarte mica gama de clienti pot inchiria, iar unii deja au inceput sa se orienteze spre suprafete mai mici. Spre exemplu farmaciile prefera spatii de circa 70 metri patrati, in loc de 100 mp", a explicat Godeanu.

Chiriile pe metru patrat in mall-urile din Bucuresti au stagnat la acest inceput de an, ramanand la acelasi nivel cu sfarsitul lui 2006, circa 25-28 euro pe metru patrat, in timp ce in spatiile comerciale stradale de pe principalele artere comerciale ale Bucurestiului au crescut in medie cu 10-15%, fiind cuprinse intre 70 si 150 euro/mp, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers.

"In acest moment, exista o tendinta clara, in care produse de tipul haine, incaltaminte, accesorii, articole de design interior, bijuterii migreaza in mall-uri, iar reteaua stradala se adreseaza bancilor, farmaciilor, cazinourilor si showroom-urilor", a subliniat consultantul Regatta.

Daca preturile vor continua sa creasca, fara a avea in spate o crestere economica reala, s-ar putea ajunge la un blocaj si inerent la scaderea pietei, deoarece si marii operatori ating un punct in care nu mai considera eficienta o asemenea investitie.

Piata de retail, divizata in spatii comerciale stradale, mall-uri si galerii comerciale, depinde de un factor aditional fata de celelalte sectroare: vadul comercial.

Vadul comercial conteaza indiferent de profilul operatorului spatiului. Daca vorbim despre vestimentatie de lux, atunci zonele potrivite, cu publicul tinta necesar, sunt Calea Victoriei si anumite zone din Dorobanti (pentru hainele elegante) si Magheru (pentru sport/casual).
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->