Chiriile locuintelor din Bucuresti au ajuns la nivelul marilor metropole europene

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

14.01.2008 - Gardianul
Chiriile locuintelor din Bucuresti au ajuns la nivelul marilor metropole europene

Bucurestenii au ajuns sa plateasca printre cele mai mari tarife din Europa pentru locuintele inchiriate. Reprezentantii pietei se asteapta la o noua majorare påna la mijlocul anului, ca urmare a scumpirii creditelor acordate de bancile comerciale.

Locuitorii Capitalei Romaniei platesc printre cele mai mari chirii din Europa, desi nu se lauda cu venituri comparabile cu cele din tarile puternice ale „batranului continent”. Doar in marile capitale europene, precum Paris, Berna, Praga, Amsterdam, Londra sau Madrid, tarifele sunt mai ridicate. Analistul imobiliar Radu Zilisteanu explica situatia prin prisma marimii pietei imobiliare destinate inchirierii. „La noi, 92% din fondul locativ este in proprietate privata. Restul de 8% reprezinta, teoretic, stocul maxim de apartamente care pot fi inchiriate, dar in realitate este mult mai mic, de 4%. In tarile vestice, lucrurile stau cu totul diferit, iar aproximativ 60-70% din numarul total de locuinte se afla la dispozitia chiriasilor”, ne-a declarat Radu Zilisteanu. Acesta spune ca, in Romania, tarifele de inchiriere au crescut exploziv in ultimii ani, ca o consecinta a majorarii preturilor locuintelor. Spre exemplu, in zona Unirii, un apartament cu doua camere nu poate fi inchiriat cu mai putin de 1.400 de dolari americani/luna. Lucrurile nu stau diferit nici in alte sectoare bine cotate ale Bucurestiului. Pentru un apartament cu doua camere, mobilat ultramodern, situat la Piata Victoriei, in vecinatatea cladirii Guvernului, proprietarul cere peste 2.200 USD/luna. Asta, in timp ce un apartament cu acelasi numar de camere, localizat in centrul Budapestei, in asa-numita „zona a ambasadelor”, se poate inchiria cu 1.100 USD, dupa cum indica anuntul postat pe unul din site-urile de specialitate. Tarife lunare comparabile cu cele din Bucuresti sunt la Lisabona, unde un apartament luxos din centru este taxat cu 1.750 USD/luna. La polul opus se afla Chisinau, Sofia si Tirana, unde se percep printre cele mai mici chirii.

Cresc chiriile in Bucuresti

Chiar daca tarifele de inchiriere din Bucuresti par destul de ridicate, mai este loc de crestere. Radu Zilisteanu se asteapta la majorari de tarife pana la mijlocul anului, dupa ce, recent, banca centrala a urcat dobanda de interventie cu 0,5 puncte procentuale. „In consecinta, bancile comerciale vor creste dobanzile la credite in maximum doua-trei luni, ceea ce va duce, automat, la o inasprire a conditiilor de creditare”, explica analistul. Acesta este de parere ca romanii care sperau sa contracteze un credit imobiliar sau ipotecar pentru a achizitiona o locuinta vor renunta in aceste conditii. Ei se vor indrepta catre apartamentele destinate inchirierii, iar cererea – si asa mare – va creste si mai mult. „Ne putem astepta, astfel, la o majorare de tarife, in functie de procentul cu care bancile vor urca dobanda la credite”, adauga Radu Zilisteanu. In privinta unei stagnari a chiriilor, acest lucru va fi posibil numai in momentul in care piata imobiliara a locuintelor de inchiriat va fi comparabila cu cea din tarile vestice. „Romanii au inceput deja sa prinda gustul investitiilor imobiliare si isi plaseaza banii in locuinte pe care ulterior le inchiriaza. Insa este greu de estimat momentul in care piata romaneasca va ajunge la nivelul altor tari”, conchide analistul imobiliar.

Simona Simionescu