Chiriile la doua camere in Capitala au inghetat in iulie

Imobiliare

12.08.2009 - Business standard

Piata locala a inchirierilor de locuinte s-a stabilizat in luna iulie, volumul de oferte fiind asemanator cu acela din luna iunie, iar preturile practicate - aproape aceleasi, arata un raport recent realizat de serviciul de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro.

Din totalul de 2.673 de apartamente nou-aparute pentru inchiriere in luna iulie, mai mult de 40% a fost reprezentat de cele cu doua camere. Chiria medie solicitata de proprietarii acestora a fost de 423 de euro, in scadere cu 1% fata de cea din luna iunie. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, chiria a scazut cu 28%.

In luna iulie au aparut pe piata 880 de garsoniere, pentru care s-a solicitat, in medie, un pret initial de 296 de euro, mai redus fata de luna anterioara cu 1,1%. Raportat la perioada lunii iulie a anului trecut, pentru o garsoniera se cerea un pret de inchiriere mediu de 380 de euro. Numarul de apartamente de trei camere scoase la inchiriere in iulie a crescut cu 7% fata de iunie, inregistrându-se 575 de unitati. Pretul mediu de inchiriere a fost chiar acelasi cu cel din luna precedenta, de 595 de euro. Raportat la iulie 2008, chiria solicitata de proprietari a scazut cu 31%, diferenta fiind de 260 de euro.

La patru camere, chiria medie solicitata a fost de 905 euro, remarcându-se o crestere a pretului cu 3%, raportat la luna precedenta. Potrivit AnunturiParticulari.ro, cresterea pretului solicitat pentru apartamentele de patru camere se explica prin numarul mic de oferte nou-aparute pe piata, de doar 137 de unitati. De asemenea, explicatia vine si din faptul ca proprietarii sunt constienti ca detin “un produs” mai rar pe piata si ca cererea vine din partea unor persoane cu venituri ridicate. Totusi, fata de iunie 2008, chiriile apartamentelor de patru camere au scazut cu 20%.

Raportul AnunuturiParticulari.ro arata ca tendinta de stagnare se remarca si pentru apartamentele scoase la vânzare in luna iulie, numarul de oferte si preturile fiind aproape constante in ultimele doua luni. Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.