Chiriile in retail vor atinge minimul la mijlocul lui 2010

ANALIZE / COMENTARII

17.12.2009 - Business standard

Chiriile pentru spatii in mall-uri si magazine stradale vor atinge limita minima, in Europa, la mijlocul anului viitor, iar pana atunci tendinta de reducere se va mentine constanta. O crestere semnificativa a chiriilor va avea loc abia incepand cu anul 2011, se arata in cel mai recent raport european al agentiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.

Pe segmentul de birouri, cele mai mari chirii platite au depasit 22 de euro pe metru patrat. Lucianu spune ca au existat tranzactii cu 24 de euro pentru un metru patrat, dar Sergentu vorbeste chiar si despre valori mai mari. “La birouri, cea mai ridicata chirie a fost de 26 de euro/mp/luna plus TVA, in primul semestru din 2008, vizand spatii ultracentrale de clasa A”, spune acesta.

In ceea ce priveste terenurile, la sfarsitul anului 2007, pretul maxim cerut se ridica si la 8.000 de euro/mp, in cazuri speciale, arata Sergentu, insa, in general, valoarea solicitata ajungea la 4.000 de euro/mp, iar cea tranzactionata - la 3.500 de euro/mp.

Pe segmentul comercial, nivelul maxim al preturilor inregistrat in primul trimestru din 2008 era de 120 de euro/mp/luna, pentru spatiile localizate in cele mai importante centre comerciale din Bucuresti, explica Sergentu.

“Pentru spatii premium de 100 mp, localizate pe arterele principale ale Capitalei, cum este bulevardul Magheru, pretul cel mai mare a fost de 140 de euro/mp/luna”, mai spune acesta.