Chiriile birourilor scad odata cu cererea

Imobiliare

06.10.2009 - Curierul National
Chiriile birourilor scad odata cu cererea

Prima parte a lui 2009 a fost una dificila, iar urmatoarea perioada pastreaza aceeasi tendinta

Cererea scazuta pune multe proiecte office pe hold

Primul semestru al acestui an a fost unul dificil pentru piata de birouri, iar previziunile specialistilor din domeniu pentru urmatoarea perioada nu sunt unele tocmai optimiste. O cerere din ce in ce mai redusa, chirii ajustate, chiriasi in cautarea unor spatii mai mici si o rata de ocupare din ce in ce mai mare, toate acestea traseaza directia in care se deplaseaza piata office.
"Prima parte a anului a fost una dificila, in care cererea a scazut la 40% din volumul total. Cea mai mare scadere a inregistrat-o segmentul corporate. Practic, cererile din aceasta arie au fost inexistente. O piata dinamica a fost cea a micilor chiriasi care erau interesati de spatii de 500-600 mp. Acestia au fost foarte mobili, pentru ca isi doreau reduceri de costuri si in niciun caz o extindere", a declarat, pentru Curierul National, Mirela Raicu, reprezentant Esop. "Avand in vedere ca respectiva diminuare la nivelul cererii ocupantilor este, in prezent, resimtita puternic, este posibil ca mai multe proiecte sa fie puse in asteptare", se arata intr-un studiu realizat de King Sturge pe piata office.
Iar, potrivit declaratiilor Mirelei Raicu, cinci proiecte mari care urmau a fi demarate in acest an au fost amanate. Ea a precizat ca daca ar fi fost incepute in acest an dupa 1 an si jumatate - 2 ani trebuia sa fie livrati 120.000-140.000mp. "Dar dezvoltatorii nu le vor demara decat daca au suficiente precontractari", a mai spus Mirela Raicu.

In urmatorii 2 ani se vor livra din ce in ce mai putini mp de spatii de birouri

Stocul de birouri in Bucuresti este inca foarte modest in comparatie cu tarile invecinate si multe constructii noi au fost demarate in oras. In ceea ce priveste proiectele in dezvoltare, 300.000 mp sunt planificati a fi livrati pe piata in 2009, cu 134.000 mp deja finalizati in H1, potrivit studiului King Sturge.
Dar, potrivit datelor trimise de Esop, se asteapta sa fie livrati in acest an 446.000 mp, din care 207.200 mp au fost finalizati. Iar pentru 2010 se asteapta sa fie dati in folosinta 174.000 mp.
In ceea ce priveste spatiile vacante, compania King Sturge a anuntat ca procentul total in oras a crescut semnificativ de la 4,0% la sfarsitul lui 2008 la un nivel actual de 10,0%, cu cele mai mari procente inregistrate in apropierea zonelor limitrofe ale orasului, precum in zona Pipera. Aceasta crestere este alimentata de catre migrarea societatilor catre spatii de birouri mai mici si mai ieftine si de catre cresterea stocului de spatii finalizate. Se preconizeaza ca procentul spatiilor libere pentru oras sa creasca la circa 10,0% pana la sfarsitul anului 2009.
"Daca in toamna anului trecut rata de neocupare pentru spatiile de biouri de tip A si B se situa undeva la 2-3%, acum rata de neocupare a ajuns la 11-12%", a afirmat reprezentantul Esop. "In momentul de fata avem disponibili 500.000 mp in cladiri de birouri", a mai adaugat Mirela Raicu.

Preturile s-au redus pana la 40% in prima parte a lui 2009

Conditiile actuale de piata au cauzat scaderea nivelului chiriilor, avand in vedere ca proprietarii au fost fortati sa agreeze chirii mai mici pentru a-si pastra chiriasii. "Chiriile pentru spatii de prim rang, care anul trecut s-au ridicat la 300 euro/mp/an, au scazut anul acesta la 264 euro/mp/an, nivel inregistrat in 2006. Mai mult, pe viitor se previzioneaza scaderi ale chiriilor pe termen scurt, cu o continua crestere a stocului de spatii vacante", se mai arata in studiul King Sturge.
Potrivit oficialului Esop, in prima parte a anului scaderea preturilor spatiilor de birouri a fost intre 10-40%. "Scaderile au fost inegale, iar cele mai mari scaderi s-au inregistrat in zone precum Pipera, Baneasa", a subliniat Mirela Raicu. Pentru perioada urmatoare, reprezentantul Esop estimeaza ca preturile spatiilor office vor atinge un minim, dar in acelasi timp vom vedea ca numarul dezvoltatorilor care vor ajusta preturile va fi din ce in ce mai mare. Daca timp de 9 luni de zile acestia au preferat sa stea cu cladirile goale, de acum vor fi nevoiti sa lase din pret", a mai adaugat reprezentantul Esop.

Preturile proprietatilor imobiliare se vor modifica din nou in S2

Conform raportului intocmit de King Sturge, prima jumatate a anului 2009 a avut parte de o stagnare a investitiilor imobiliare, si totusi ramane o incertitudine in ceea ce priveste perioada cand tranzactiile vor putea fi reluate. Fondurile germane, care au inghetat activitatea in oras, au inceput sa urmareasca tranzactiile speculative. Fara nicio activitate tranzactionala, un punct de referinta pentru randamentul investitiilor este dificil de apreciat in prezent, dar se considera a se afla in jur de 9,25%, reflectand o corectie negativa de 300 puncte de baza/BPT (3%), incepand cu jumatatea anului 2008. Se asteapta noi modificari ale preturilor proprietatilor in cealalta parte a anului 2009.
Angus McIntosh, directorul departamentului de Research al grupului King Sturge, sfatuieste mediul investitional sa profite de oportunitatea ivita de a investi, deoarece va avea durata limitata. Compania de consultanta King Sturge publica ultimul studiu de cercetare cu privire la piata europeana a spatiilor de birouri, incluzand o analiza a 45 de capitale europene.
"In urmatoarele 6 luni, preconizam ca pretul proprietatilor comerciale de top din orasele-cheie ale Europei vor incepe sa creasca, urmand trendul initiat deja in Londra. Pana in primavara anului 2010, investitorii care inca nu au achizitionat proprietati vor fi ratat minimul pietei", afirma specialistul King Sturge.
King Sturge si-a deschis filiala in Bucuresti in anul 2006. Compania ofera o gama larga de servicii incluzand consultanta in investitii, agentie, administrarea proprietatii si a portofoliului, evaluari si cercetari de piata, precum si management de proiect. King Sturge LLP, cu sediul in Londra, este una din primele 10 companii de consultanta imobiliara din Europa (42 de sedii in 14 tari), avand o retea cuprinzatoare de peste 215 birouri independente si asociate in lume, incluzand Europa Continentala, Asia-Pacific si America de Nord. Peste 3.800 de angajati la nivel mondial lucreaza in servicii imobiliare si complementare in sectorul comercial, incluzand segmentele industrial, birouri, comercial si leisure. Grupul King Sturge a castigat Premiul "Consultantul anului 2008" pentru Europa de S-E acordat de Europaproperty.com in 2009, pozitia 28 in topul Sunday Times "100 Best Companies to Work for" si pentru doi ani la rand Premiul "Investment Agency Team Award", acordat de publicatia Property Week din Marea Britanie.