Chiriile au scazut cu pana la 100 de euro in Bucuresti

Imobiliare

27.01.2010 - Capital

Chiriile solicitate pentru apartamentele din Capitala vor continua sa scada anul acesta, majoritatea estimarilor analistilor din piata  apreciind o reducere cu inca 10%-20%.

Desi poate parea ciudat, situatia delicata de pe piata achizitiilor de locuinte este intrecuta de cea de pe piata inchirierilor rezidentiale, unde actuala criza a provocat miscari serioase.

„Pentru marea majoritate a celor afectati financiar de criza, cheltuielile din aria imobiliara sunt semnificative. Fie chirii, fie credite. Cei care domiciliau cu chirie si-au permis sa renunte primii la vechiul apartament, intrucat mobilitatea lor era mult mai mare. A rezultat o prima reactie, regasita in cresterea cererii de apartamente mai ieftine, cu un numar mai mic de camere sau amplasate in zone mai ieftine“, explica analistul financiar Dan Ionascu, partner Parker Lewis.

Cu vanzarile blocate, multi proprietari au preferat venitul mai mic, dar constant, provenit din inchiriere. De curand, pe piata a aparut o supraoferta, iar preturile de inchiriere au scazut la circa 65%-70% din nivelul pretins in 2008 de catre proprietari. Ce nu s-a schimbat este relatia proprietar - chirias, mai mereu tensionata atat din motive de necunoastere a legislatiei, cat si, sau mai ales pentru ca majoritatea tranzactiilor de inchiriere rezidentiala se fac fara contract.

Galceava chiriasului cu proprietarul

„Multe din relatiile proprietar - chirias se desfasoara in afara legii, la mica intelegere, fapt ce il transforma pe proprietar in evazionist, iar pe chirias il lipseste de puterea de a se apara, din punct de vedere legal, in cazul unui litigiu“, continua Ionascu.

„Stau cu chirie de zece ani si abia acum, din cauza crizei si a temerii proprietarului ca as putea pleca, pot discuta normal. Pana acum, prea putini au inteles ca prin semnarea contractului de inchiriere imi transfera voit posesia si folosinta locuintei, ca atribute ale dreptului de proprietate. Nu mai vorbesc de preavize. Am fost fortat sa plec in termen de o saptamana-doua de prea multe ori ca sa ignor asta“, se destainuie mecanicul auto Mihai Voinea. Evident ca si proprietarii au de pierdut daca nu incheie contract, chiriasii putand parasi locuinta fara plata chiriei si a utilitatilor, provocand astfel proprietarului pagube echivaland cu chiria pe cateva luni. Ramane o singura solutie: contractul, care asigura si poate proteja drepturile ambelor parti, diminuand riscurile si potentialele pierderi ale unei astfel de intelegeri.

Unde merge piata?

„Multi chiriasi au solicitat, in ultima perioada, renegocierea chiriilor, impulsionati de faptul ca in criza totul se poate renegocia. Pe de alta parte, pentru ca pe piata au aparut mai multe oferte, dezvoltatorii care au finalizat apartamente, dar nu au reusit sa le vanda, au optat pentru inchirierea acestora“, sustine Daniel Crainic, marketing  manager al portalului imobiliare.ro. Apartamentele cu doua camere conduc in topul inchirierilor, ca numar de oferte pe piata, iar chiria ceruta pentru acestea a scazut de la 400 - 500 de euro la 250 - 300 de euro lunar. Situatia este asemanatoare si pentru garsoniere, pentru care sunt afisate oferte si cu 150-160 de euro lunar, in zone unde acum doi ani se cereau 350 de euro/luna. Asteptarile pentru anul acesta? Se estimeaza ca scaderile vor continua cu 10%-20%.