Chiriasii au liber la cumpararea locuintelor inchiriate in blocurile ANL

Imobiliare , LEGISLATIE / REGLEMENTARI

14.02.2008 - Gardianul
Chiriasii au liber la cumpararea locuintelor inchiriate in blocurile ANL

Circa 2.200 de chiriasi din locuintele construite de ANL isi vor putea cumpara apartamentele, la pretul pietei, incepand cu acest an, cu conditia sa nu le vånda in urmatorii cinci ani. Legislatia nu prevede insa si faptul ca acestea nu pot fi subinchiriate. In ceea ce ii priveste pe profesorii si medicii care locuiesc in blocurile ANL special construite pentru aceste categorii, ei vor fi exclusi de la „oferta“ guvernamentala.

Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a anuntat, ieri, ca au fost aprobate normele pentru aplicarea ordonantei ce permite vanzarea catre chiriasi locuintelor ANL destinate inchirierii. „Fiecare tanar sub 35 ani care primeste o locuinta in chirie de la ANL poate sa opteze, dupa 5 ani de la predare, sa ramana in locuinta si sa cumpere aceasta locuinta sau poate sa ramana in continuare in locuinta respectiva si sa negocieze chiria cu autoritatea publica locala, cu primaria“, a spus ministrul. El a explicat ca pentru a putea fi vandute aceste apartamente si garsoniere a fost nevoie de acordul Bancii Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cea care a acordat creditul pentru programul ANL. Astfel, locuintele vor putea fi cumparate doar de catre chiriasii care au un venit mediu pe membru de familie ce nu depaseste dublul salariului mediu brut pe economie. La ora actuala, salariul mediu brut se ridica la 1.550 lei.

In plus, chiriasii nu vor avea voie sa vanda aceste apartamente timp de cinci ani de la incheierea contractului. Acestia vor trebui solicite vanzarea locuintelor la primarie, urmand ca plata sa se faca integral. Legislatia permite tinerilor sa apeleze la creditele ipotecare in cazul in care nu dispun de bani pentru plata locuintei.

Gabriela Niculescu